Οι συνέπειες της ρωσικής νίκης στην Ουκρανία: Προβλέψεις από τον επικεφαλής της MI6

Οι συνέπειες της ρωσικής νίκης στην Ουκρανία: Προβλέψεις από τον επικεφαλής της MI6

Η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις εάν η Ρωσία καταφέρει να επικρατήσει στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της MI6, σερ Ρίτσαρντ Μουρ. Στην ετήσια δημόσια ομιλία του, εξέδωσε μια ισχυρή προειδοποίηση ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας και ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τον διεθνή χώρο. Ανέφερε συγκεκριμένα πως χώρες όπως η Κίνα θα εκτιμήσουν την κατάσταση, η Βόρεια Κορέα θα ενθαρρυνθεί και το Ιράν θα γίνει ακόμη πιο απειλητικό.

Ο σερ Μουρ, μιλώντας με αισιοδοξία για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, τόνισε την σημασία της συνεργασίας με τον Λευκό Οίκο κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την επιθυμία του να επαναλάβει αυτή τη συνεργασία στο μέλλον.

Τα βασικά ζητήματα που επισημάνθηκαν περιλαμβάνουν:

  • Μια «επικίνδυνη εκστρατεία ρωσικού σαμποτάζ στην Ευρώπη»
  • Ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη, οι οποίες θα μπορούσαν να προκληθούν από τις πρόσφατες ανθρωπιστικές κρίσεις στη Γάζα και το Λίβανο
  • Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και οι προσπάθειές του να «εκτοπίσει τους αντιφρονούντες, εντός και εκτός» της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Παρίσι με τον επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας DGSE, Νικολά Λέρνερ, ο σερ Μουρ ανέφερε: «Ο Νικολά και εγώ έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του κινδύνου στην Ουκρανία. Εάν επιτραπεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν να μετατρέψει την Ουκρανία σε υποτελή χώρα, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλειά μας – βρετανική, γαλλική, ευρωπαϊκή και διατλαντική». Σημείωσε ότι το κόστος της μη στήριξης της Ουκρανίας θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της στήριξής της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προγραμματίζει την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο το 2025, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «αμέσως» αν και δεν έχει διευκρινίσει τον τρόπο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος πρότεινε τον υποστράτηγο Κιθ Κέλογκ, έναν πρώην ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της κυβέρνησής του, ως ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι πρέπει να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες. Μέρος της στρατηγικής περιλαμβάνει τη σύνδεση της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία με την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ