Στη Νέα Υόρκη, τη Μεγάλη Παρασκευή, ο δήμαρχος Ζοχράν Μαμντάνι βρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, στράφηκε στους πιστούς και τους ευχήθηκε «Καλή Ανάσταση» στα ελληνικά. Η κίνηση πυροδότησε θερμό χειροκρότημα και συγκίνηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.
Kali Anastasi from NYC!
So much going on in this video haha pic.twitter.com/uDfwG2NNvH— chunguskitten (@chunguskitten) April 11, 2026
Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου και η ατμόσφαιρα της ημέρας
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έμεινε άναυδος για μια στιγμή. Χαμογέλασε πλατιά και ξέσπασε σε ένα αυθόρμητο «ουάου». Η Μεγάλη Παρασκευή, βέβαια, φέρνει πάντα ένταση στους ορθόδοξους ναούς, και αυτή η στιγμή πρόσθεσε κάτι extra στη φόρτιση.
Μετά την τελετή, ο Μαμντάνι μίλησε για την τιμή που ένιωσε εκεί. Είπε ευχαριστώ στον Ελπιδοφόρο για όσα κάνει. Και συνέχισε μιλώντας για αλληλεγγύη και σεβασμό σε κάθε κοινότητα.
Developing a ‘Mamdani is Greek, Actually’ theory based on the Gandaran zone of cultural influence. https://t.co/fNeYio51h6
— Adrian (@blagojevism) April 12, 2026
Μήνυμα ενότητας από τον δήμαρχο
Εστίασε ιδιαίτερα στην κοινωνική συνοχή. Ζήτησε από όλους να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Η ομιλία του έκλεισε με σκέψεις για ενότητα και συνύπαρξη, ιδανικό για τις μέρες του Πάσχα.
Πολλοί είδαν την επιλογή του Μαμντάνι να μιλήσει ελληνικά σαν απόδειξη σεβασμού προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα. Η Νέα Υόρκη έχει πάντα τέτοιες ποικίλες στιγμές σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Και αυτή φαίνεται να έμεινε στη μνήμη όλων.