Ο TikTok και η ανάδειξη του πλουσιότερου στην Κίνα

Ο TikTok και η ανάδειξη του πλουσιότερου στην Κίνα

Η Κίνα απέκτησε έναν νέο δισεκατομμυριούχο, ο οποίος είναι ο άνθρωπος πίσω από την πολυάσχολη και πολλαπλά αμφιλεγόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Ο Zhang Yiming, 41 ετών και συνιδρυτής της ByteDance, της μητρικής εταιρείας της TikTok, αναδείχθηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πρόσφατη λίστα Hurun China Rich List για το 2024, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η συνολική περιουσία του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η άνοδος στην κατάταξη έρχεται έπειτα από τη σημαντική αύξηση των παγκόσμιων εσόδων της ByteDance κατά 30% πέρυσι, φτάνοντας τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την κυκλοφορία της το Μάιο του 2017, η TikTok έχει εξελιχθεί σε μια κορυφαία παγκόσμια εφαρμογή, προσελκύοντας ένα τεράστιο κοινό και διαμορφώνοντας την κουλτούρα των κοινωνικών δικτύων, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Ωστόσο, η TikTok αντιμετωπίζει και προκλήσεις, κυρίως νομικές στον τομέα των ΗΠΑ, όπου έχει περίπου 200 εκατομμύρια χρήστες. Η εταιρεία είναι σε ενεργό αντιπαράθεση με πολιτειακές και ομοσπονδιακές αγωγές που αφορούν φερόμενες παραλείψεις στην προστασία παιδιών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Μάλιστα, υπάρχει και ένας νέος νόμος που ενδέχεται να απαγορεύσει τη λειτουργία της TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η εταιρεία δεν διαχωρίσει τις δραστηριότητές της εκεί. Οι ανησυχίες γύρω από την εφαρμογή σχετίζονται με τους δεσμούς της με την Κίνα και πιθανές απειλές για την προσωπική ασφάλεια των Αμερικανών χρηστών. Η TikTok, ωστόσο, έχει απορρίψει κατηγορηματικά τέτοιους ισχυρισμούς.

Η κατάσταση των ξένων κυβερνήσεων είναι εξίσου ανησυχητική. Χώρες όπως η Ινδία έχουν ήδη απαγορεύσει την TikTok, ενώ άλλες χώρες όπως η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση της από δημόσιους υπαλλήλους. Ο Zhang Yiming κατέχει το 20% της ByteDance, την οποία ίδρυσε το 2012 μαζί με τον κολλεγιό του Liang Rubo. Παρά το ότι αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2021, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της ByteDance ως ενός από τους κολοσσούς της τεχνολογίας στην Κίνα.

Η αναρρίχηση του Zhang στην κορυφή της πλούσιας λίστας προκάλεσε την πτώση του Zhong Shanshan, που είναι γνωστός ως “ο βασιλιάς του εμφιαλωμένου νερού”, από την πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Ο Zhong, αν και παρέμεινε δεύτερος του καταλόγου, έχει αντιμετωπίσει διαδικτυακή κριτική από εθνικιστές, με αποτέλεσμα την πτώση των μετοχών της εταιρείας του. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Pony Ma, ο ιδρυτής της Tencent, που είναι γνωστός για την πλατφόρμα WeChat.

Η πτώση των δισεκατομμυριούχων

Σύμφωνα με αναφορές από το CNN, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην Κίνα έχει μειωθεί στα 753 άτομα, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση 142 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από το 2021, η Κίνα έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων της, με το σύνολο των ανθρώπων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη να συρρικνώνεται συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια. Η Hurun Report κατέγραψε την πτώση αυτή ως απόρροια των σοβαρών οικονομικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης που μαστίζει τον τομέα ακινήτων και των υψηλών χρεών των τοπικών κυβερνήσεων στην Κίνα.

Ο πρόεδρος της Hurun, Rupert Hoogewerf, δήλωσε ότι η μείωση των δισεκατομμυριούχων αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, κάτι που έχει προκαλέσει ευρύτερη ανησυχία σχετικά με την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Η λίστα περιλαμβάνει άτομα με περιουσία τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια) και εκτείνεται και σε περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ