«Μέρα με τη Μέρα: Η Ρωσία Κερδίζει Έδαφος στην Ουκρανία»

«Μέρα με τη Μέρα: Η Ρωσία Κερδίζει Έδαφος στην Ουκρανία»

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό μέτωπο μπορεί να είναι σχετικά σταδιακή, αλλά είναι συνεχής και ανησυχητική. Τον τελευταίο καιρό, οι ρωσικοί στρατοί έχουν καταγράψει εδαφικά κέρδη, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα της Ουκρανίας να αντιστρέψει την κατάσταση. Από την αρχή του Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει καταλάβει 478 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, αποτελώντας την μεγαλύτερη εκτίναξη που καταγράφηκε σε μηνιαία βάση από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με ανάλυση του AFP που βασίζεται στα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW).

«Η Ρωσία είναι συνεχώς σε επιθετική θέση από την αρχή της χρονιάς», αναφέρει το ρωσικό μέσο αντιπολίτευσης Meduza. Παρόλο που τα δεδομένα του ISW δεν υποδεικνύουν άμεση στρατιωτική κατάρρευση της Ουκρανίας, υπάρχει αιτία ανησυχίας για την διαρκή τάση των ρωσικών προελάσεων. Ο Γάλλος στρατηγός Μισέλ Γκογιά, ειδικός στις στρατιωτικές υποθέσεις, επισημαίνει ότι παρατηρείται επιτάχυνση της ρωσικής προόδου και αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν μπορεί να ανακοπεί αυτή η πορεία.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Συνεχή επικοινωνιακά “χτυπήματα” από τη Μόσχα

Η ρωσική πλευρά ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά νέες νίκες. Ο Αλεξάντρ Χραμτσίχιν, ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής, τονίζει ότι η κατάληψη οποιασδήποτε τοποθεσίας μπορεί να μην έχει μεμονωμένη σημασία, αλλά συνδυαστικά συνιστά έναν σημαντικό θρίαμβο για τη Μόσχα. Αν και η προέλαση είναι αργή, διαφαίνεται ότι η κατάσταση στην Ουκρανία αυξάνει την επιδείνωση. Η Ρωσία διατηρεί υπεροχή στον πυροβολικό και, παρά τις κυρώσεις από τη Δύση, έχει μετατρέψει την οικονομία της σε λειτουργία πολέμου, με τη στήριξη συμμάχων όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Ο Χραμτσίχιν εκτιμά ότι «η ρωσική πολεμική βιομηχανία παράγει περισσότερα όπλα από αυτά που φτάνουν στην Ουκρανία». Το 2024, οι καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, την ώρα που 3 εκατομμύρια βόρειες κορεατικές οβίδες έφτασαν στις ρωσικές δυνάμεις, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους KN-02 εναντίον Ουκρανικών στόχων.

Στρατηγική ασφυξίας

Ο ρωσικός στρατός υιοθετεί στρατηγική ασφυξίας, επιθυμώντας να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις. Η επαφή με τον δημοσιογράφο Αλεξάντρ Κοτς από την Komsomolskaya Pravda αποκαλύπτει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται σε τακτικές που αναγκάζουν τους Ουκρανούς να υποχωρήσουν από στρατηγικά σημεία χωρίς να απαιτούν συνθήκες πόλεων και χωριών. Με αυτήν την τακτική, οι Ουκρανοί στρατιώτες κινδυνεύουν να καταστούν ευάλωτοι σε επίθεση, επιφέροντας σοβαρές παραχωρήσεις στο ηθικό τους.

Η δυνατότητα του Κιέβου να στρατολογεί νέα στρατεύματα εμφανίζεται δυσχερής, και η διαφθορά στον στρατό έχει προκαλέσει αύξηση των λιποταξιών. Ο Γκογιά υπογραμμίζει την ανάγκη να “σκοτώσεις την ελπίδα του εχθρού”, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι αντιμετωπίζει προκλήσεις κινητοποίησης λόγω της κόπωσης του πληθυσμού από την παρατεταμένη σύγκρουση. Στις 29 Οκτωβρίου, το Κίεβο ανακοίνωσε νέα στρατολογία 160.000 ανδρών, ανησυχώντας για τη δυνατότητα συμμετοχής βόρειων κορεατικών στρατευμάτων.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Εκτίμηση των απωλειών

Οι ειδικοί όμως τονίζουν τις σημαντικές απώλειες και στην ρωσική πλευρά. Ο Ιβάν Κλιζτς από το Διεθνές Κέντρο Άμυνας και Ασφάλειας (ICDS) στην Εσθονία υπογραμμίζει πως η Μόσχα κινδυνεύει να καταλάβει το υπόλοιπο Ντονμπάς, αλλά με σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές συνέπειες. Ο Ζελένσκι προσδοκά να ενισχύσει τη θέση του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, όμως υπάρχει διχογνωμία στους συμμάχους και η αβεβαιότητα ενισχύεται από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Κλιζτς προειδοποιεί πως η Ουκρανία σύντομα θα συνειδητοποιήσει την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής, καθώς η υποστήριξη από τους δυτικούς εταίρους μπορεί να καταστεί λιγότερο αποτελεσματική σε αυτό το πλαίσιο.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ