Η σύζυγος του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, βγήκε μπροστά και είπε ότι θα πάρει νομική βοήθεια. Καταγγέλλει επιθέσεις στα social media με ψεύτικες ειδήσεις και συκοφαντίες που χτυπάνε εκείνη και τα παιδιά της. Αποφάσισε να φύγει από την Επιτροπή του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης για να προστατεύσει την οικογένειά της.
Όλα αυτά γίνονται ενώ η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλο σάλο από ένα βίντεο που βγήκε στο φως. Το βίντεο δείχνει συνομιλίες για μαύρα ταμεία και αδιαφανείς χορηγίες γύρω από την προεκλογική καμπάνια του Προέδρου. Η προεδρία μιλάει για υβριδική επίθεση και μοντάζ που θέλει να ρίξει τη χώρα.
Το βίντεο που ταρακούνησε την Κύπρο
Στο βίντεο εμφανίζονται ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους από το γραφείο του Προέδρου και ο Γιώργος Χρυσοχόος της Cyfield. Μιλάνε για τρόπους να πλησιάσουν το προεδρικό κύκλο και για επενδύσεις με χρήματα. Ο Πρόεδρος κάλεσε όποιον ξέρει κάτι για χρησμούς να το πει στις αρχές, ενώ ο Λακκοτρύπης πήγε μόνος του στην αστυνομία.
Η Φιλίππα Χριστοδουλίδη υπερασπίζεται τη δουλειά της στον Φορέα. Λέει ότι από το 2023 οι πόροι αυξήθηκαν και δόθηκαν περισσότερες υποτροφίες σε παιδιά φτωχών οικογενειών, όλα νόμιμα και χωρίς προσωπικό κέρδος. Ο Φορέας ελέγχεται από τον Γενικό Λογιστή και Ελεγκτή, χωρίς να κινείται μετρητό.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ήδη βρει προβλήματα με τις ιδιωτικές δωρεές και τις σχέσεις με το κράτος. Το ΑΚΕΛ ζητάει παραιτήσεις, κάποιοι προτείνουν να κλείσει ο Φορέας και το θέμα πήγε στη Βουλή. Αυτό θυμίζει το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια που έβλαψε την εικόνα της Κύπρου διεθνώς – εκείνη την εποχή, όπως και τώρα, η χώρα δέχεται πίεση για διαφάνεια σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.
Η πλήρης ανάρτηση της Φιλίππας Χριστοδουλίδη
«Με λύπη και ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθώ τα τελευταία 24ώρα και εγώ και τα παιδιά μου μια ανελέητη επίθεση στα ΜΚΔ με διασπορά ψευδών ειδήσεων, δυσφημιστικών σχολίων, ισχυρισμών αδικημάτων από προσωπικούς λογαριασμούς, επώνυμους και ανώνυμους. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος περαιτέρω διάχυσης και αβασάνιστης μαζικής αναπαραγωγής των κακοηθειών και ανυπόστατων ισχυρισμών κάτι που θα αποτελεί δυσφήμιση και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικών μου και της οικογένειας μου. Το ότι είμαι σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί δικαιολογία ή ελαφρυντικό για αυτές τις ανυπόστατες επιθέσεις και κατηγορίες.
Επειδή ως άτομο πιστεύω βαθιά ότι η προάσπιση των δικαιωμάτων μας δεν είναι απλώς δικαίωμα αλλά υποχρέωση και ότι οφείλουμε να παλεύουμε και να μην επιδεικνύουμε ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, έχω ήδη ζητήσει νομική συμβουλή. Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνω, ότι από την στιγμή που ανέλαβα, τηρώντας πιστά τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2015 από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ως πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Μάρτιος 2023) και ειδικότερα μετά την ενίσχυση του προϋπολογισμού του και την παροχή υποτροφιών σε πολύ περισσότερα παιδιά από άπορες οικογένειες το 2024 και το 2025, ο πόλεμος έγινε ανελέητος.
Αύριο, θα συνέλθει εκτάκτως η Διαχειριστική Επιτροπή του ΑΦΚΣ την οποία θα ενημερώσω για την απόφαση μου για αποχώρηση από την Επιτροπή. Όχι γιατί δεν θέλω να συνεχίσω να βοηθώ τα παιδιά, αυτός ήταν εξαρχής ο μόνος κινητήριος λόγος δράσης μου, αλλά επειδή δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να συνεχίσει να διαβάλλει το ήθος και την ακεραιότητα, τη δική μου, του συζύγου μου και της οικογένειας μου με πρόσχημα την λειτουργία του ΑΦΚΣ από τον οποίον κανένα μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής δεν έχει το παραμικρό προσωπικό όφελος. Την ίδια στάση έχω αποφασίσει να τηρήσω και ως προς τους υπόλοιπους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στους οποίους αποδέχθηκα με χαρά να είμαι εκτελεστική πρόεδρος για να βοηθήσω στη δράση τους όπως έπρατταν και οι προηγούμενες Πρώτες Κυρίες.
Οφείλουμε όλοι να μην επιτρέπουμε να διαβάλλονται πρόσωπα με ανυπόστατους ισχυρισμούς για σκοπούς πολιτικούς, κομματικούς, ψηφοθηρικούς. Αυτό δεν είναι πολιτισμός ή πολιτικό ήθος, ούτε τρόπος να κερδίσουμε την συμπάθεια του λαού. Τουναντίον. Ξέρω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει την αλήθεια και ότι το δίκαιο πάντα επικρατεί. Δεν χρειάζονται επίσημες ιδιότητες και τίτλοι για να βοηθάμε, ούτε να είμαστε κομματικά στελέχη. Αρκεί να παραμένουμε Άνθρωποι που έχουν τον Θεό μέσα τους και στη ζωή τους πορεύονται για το σωστό και το δίκαιο. Ως μητέρα, θα υπερασπίζομαι πάντα την οικογένεια μου, ως ενεργός πολίτης θα συνεχίσω να στέκομαι δίπλα σε όλα τα παιδιά και τους ευάλωτους που με έχουν ανάγκη, αθόρυβα, διακριτικά και με ανιδιοτέλεια, τηρώντας πιστά το δίκαιο και προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων».
Η Φιλίππα Χριστοδουλίδη τονίζει ότι θα συνεχίσει να βοηθάει παιδιά και ευάλωτους, αλλά μακριά από φώτα.