Καρκινοπαθείς επιλέγουν επικίνδυνες «φυσικές μεθόδους» αντί για ιατρικές θεραπείες

Καρκινοπαθείς επιλέγουν επικίνδυνες «φυσικές μεθόδους» αντί για ιατρικές θεραπείες

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τις θεραπείες καρκίνου αυξάνεται επικίνδυνα, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία των ασθενών.

Η επίδραση της παραπληροφόρησης στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Η τάση ορισμένων καρκινοπαθών να απορρίπτουν επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες και να καταφεύγουν σε ανεπιβεβαίωτες και επικίνδυνες πρακτικές, όπως τα κλύσματα καφέ ή οι αυστηρές δίαιτες με ωμούς χυμούς, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στους ιατρικούς κύκλους. Η αλόγιστη παραπληροφόρηση που διαδίδεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντείνει αυτό το φαινόμενο, όπως ανέδειξε το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο.

Οι συνέπειες της απουσίας εμπιστοσύνης στην επιστήμη

Η Dr. Fumiko Chino, από το αντικαρκινικό κέντρο MD Anderson στο Τέξας, τόνισε πως η εμπιστοσύνη στους επιστημονικούς θεσμούς μειώνεται δραματικά, με τους ασθενείς να βρίσκονται μπλεγμένοι ανάμεσα σε ψευδείς και αντικρουόμενες πληροφορίες. «Χάνουμε τη μάχη της επικοινωνίας και πρέπει να την ανακτήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εναλλακτικές θεραπείες και κίνδυνοι από το εξωτερικό

Η Dr. Julie Gralow, επικεφαλής της ASCO, επισημαίνει πως πολλοί ασθενείς στρέφονται σε αμφιλεγόμενες κλινικές του εξωτερικού, σε χώρες όπως το Μεξικό, εγκαταλείποντας τις καθιερωμένες θεραπείες. Δυστυχώς, ορισμένοι επιστρέφουν μετά από βλάβες στην υγεία τους, ενώ άλλοι χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο λόγω εφαρμογής μη αποδεδειγμένων πρωτοκόλλων.

Η μάχη κατά της παραπληροφόρησης στην καθημερινότητα

Η πρώην χειρουργός καρκινοπαθής Liz O’Riordan αναφέρθηκε στη συνεχή έκθεση των γυναικών σε λανθασμένες πληροφορίες, με συχνά ερωτήματα για το αν «τα σουτιέν ή τα γαλακτοκομικά» αποτελούν κίνδυνο. «Δεν υποσχόμαστε θαύματα, λέμε την αλήθεια – κάτι που χρειάζεται κόπο και χρόνο», τόνισε.

Κοινωνικά δίκτυα: ευκαιρία και παγίδα

Ο Dr. Richard Simcock από τη Macmillan Cancer Support επισημαίνει πως αρκετές νεαρές γυναίκες απορρίπτουν την ιατρική παρέμβαση προτιμώντας “θεραπείες” που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Παράλληλα, ο καθηγητής Stephen Powis του NHS προειδοποιεί: «Τα social media μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη, αλλά και κίνδυνο. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν θαυματουργές “λύσεις” και να εμπιστεύονται τον γιατρό τους».

Το συμπέρασμα των ειδικών

Το ξεκάθαρο μήνυμα των ιατρικών ειδικών είναι πως ο καρκίνος δεν θεραπεύεται με likes ή viral συμβουλές, αλλά απαιτεί επιστημονική γνώση, έγκαιρη παρέμβαση και αξιόπιστη ιατρική καθοδήγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ