Καρχαρίας φτάνει για πρώτη φορά στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής

Καρχαρίας φτάνει για πρώτη φορά στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής

Ένας καρχαρίας εμφανίστηκε ξαφνικά στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής, κάτι που πιάνει απροετοίμαστους τους επιστήμονες. Η κάμερα μιας ερευνητικής ομάδας τον τσάκωσε να κολυμπάει αργά σε βάθος 490 μέτρων τον Ιανουάριο του 2025. Το νερό εκεί έφτανε μόλις τους 1,27 βαθμούς Κελσίου, ένα περιβάλλον που κανείς δεν πίστευε ότι αντέχει τέτοιο ζώο.

Σπάνια ματιά στον βυθό

Ο καρχαρίας έφτανε τα τρία με τέσσερα μέτρα μήκος και κινιόταν χωρίς βιασύνη στον σκοτεινό βυθό. Ο ερευνητής Άλαν Τζέιμσον είδε το πλάνο και είπε: «Δεν περιμέναμε να συναντήσουμε καρχαρίες σε αυτά τα νερά». Στο ίδιο βίντεο φάνηκε και ένα σαλάχι ακίνητο στον πυθμένα, αλλά αυτό δεν εξέπληξε κανέναν, αφού τέτοια πλάσματα ζουν ήδη εκεί κάτω.

Η όλη σκηνή έγινε στην Ανταρκτική, όπου ο ωκεανός παραμένει μυστήριο για πολλά είδη. Ο βιολόγος Πίτερ Κάιν από το Πανεπιστήμιο Τσαρλς Ντάργουιν μίλησε για το θέμα.

Νέα δεδομένα για τα βάθη

Ο Κάιν πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή σπρώχνει καρχαρίες προς πιο κρύα νερά του νότιου ημισφαιρίου. Ίσως οι καρχαρίες-κοιμισμένοι ζουν εκεί από πάντα, αλλά η απομόνωση του μέρους και η λίγη έρευνα τους κρατούσαν κρυφούς. «Ήταν η κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο σημείο, με την κατάλληλη κάμερα», είπε ο Κάιν για την τυχερή καταγραφή.

Αυτή η πρώτη μαγνητοσκόπηση ανοίγει πόρτες για νέες μελέτες στα ακραία οικοσυστήματα των ωκεανών. Οι επιστήμονες τώρα ψάχνουν περισσότερα ίχνη τέτοιων ζώων στα νότια βάθη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ