Η Υπατία, μία Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός, έγραψε ιστορία καθώς θεωρείται η σημαντικότερη προσωπικότητα της εποχής της, με τον Αμερικανό επιστήμονα, Λιμπ Τιμς, να την κατατάσσει στην 22η θέση μεταξύ των 40 πιο λαμπρών μυαλών της παγκόσμιας ιστορίας. Η λίστα προκύπτει από μια μελέτη όπου συνυπολογίζονται τα IQ των προσώπων με τα επιτεύγματά τους. Η Υπατία κατέλαβε την 22η θέση ενώ μεταξύ των πρώτων 30 φιγουράρουν και άλλοι μεγάλοι σκεπτικοί όπως ο Σέξπιρ, ο Τέσλα, ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας, κ.α.
Η ζωή της Υπατίας
Η Υπατία προέρχεται από επιφανή οικογένεια και είχε εκπαιδευτεί από τον διάσημο μαθηματικό, αστρονόμο και φιλόσοφο Θέωνα. Με τις γνώσεις και την έμφυτη ευφυΐα της, γρήγορα ξεπέρασε τον πατέρα της. Δίδασκε δημόσια σε ετερόκλητο κοινό και επέδειξε πνευματικές αρετές. Ενέπνευσε σημαντικές προσωπικότητες και ασκούσε επιρροή στους σημαντικότερους άρχοντες της Αλεξάνδρειας.Δυστυχώς, έργα της δεν έχουν διασωθεί αλλά η επίδρασή της ήταν σημαντική για τον ρητορικό κανόνα του αρχαίου κόσμου.
Η φρικτή δολοφονία της Υπατίας
Ο φόνος της Υπατίας πραγματοποιήθηκε από φανατισμένους ορισμένους που την βασάνισαν και την δολοφόνησαν με αιμοβόρα τρόπο, δυστυχώς η ανάμειξη πολιτικών-θρησκευτικών παραγόντων και η αντιπαλότητά της μεταξύ διαφορετικών ομάδων της πόλης οδήγησαν σε αυτό το τραγικό γεγονός.