Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε τον Ιούλιο στην εισαγωγή ενός νέου νομοσχεδίου, αντιδρώντας στην απώλεια άνω των 200 θέσεων εργασίας στον τομέα των ΜΜΕ για το 2023. Οι αλλαγές αυτές έγιναν αναγκαίες στο πλαίσιο της διαφάνειας και της στήριξης της τοπικής δημοσιογραφίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Google, η εταιρεία προγραμματίζει να διακόψει τη σύνδεση με τις ειδήσεις της Νέας Ζηλανδίας εάν περάσει το νομοσχέδιο που απαιτεί από τις τεχνολογικές εταιρείες να πληρώνουν για το περιεχόμενο των ειδησεογραφικών ιστότοπων. Αυτή η κίνηση από την πλευρά της Google θυμίζει στρατηγικές που εφήρμοσε σε υποθέσεις που αφορούν αντίστοιχους νόμους στην Αυστραλία και τον Καναδά. Το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε σε μια περίοδο κρίσης για τον δημοσιογραφικό τομέα, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης των ΜΜΕ. Εάν τελικά ο νόμος εγκριθεί, η Google δηλώνει ότι θα αποσυρθεί από την παρουσίαση ειδήσεων μέσω των πλατφορμών της όπως το Google Search και το Google News στη Νέα Ζηλανδία, γεγονός που θα έχει σημαντικές συνέπειες για την τοπική δημοσιογραφία.
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Ειδήσεων της Νέας Ζηλανδίας σχολίασε ότι η αντίδραση της Google συνιστά μια μορφή “πίεσης” για την κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να μπορεί να θεσπίζει νόμους χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικές πιέσεις. Ο υπουργός Μέσων και Επικοινωνιών της Νέας Ζηλανδίας, Πολ Γκόλντσμιθ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Google συνεχίζονται και δήλωσε αισιόδοξος ότι ο νόμος θα περάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Είναι ενδιαφέρον ότι στην Αυστραλία, η εφαρμογή παρόμοιου νόμου είχε ως αποτέλεσμα να συνάφθουν συμφωνίες ύψους 137 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς και τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ενώ στον Καναδά η Google δεσμεύθηκε να καταβάλλει 74 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μετά την ψήφο ενός σχετικού νόμου.