Η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί σε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ, ανησυχώντας το BBC News που συμβουλεύτηκε ειδικούς σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης παστεριωμένου και νωπού γάλακτος. Η επιδημία της γρίπης των πτηνών στα αμερικανικά γαλακτοπαραγωγά βοοειδή συνεχίζεται, με εννέα πολιτείες να αναφέρουν μολυσμένες αγελάδες με τον ιό H5N1. Παρόλο που ο ιός συνήθως δεν μεταδίδεται από τις αγελάδες στον άνθρωπο, υπήρξε μία περίπτωση θετικού στη γρίπη των πτηνών σε εργάτη φάρμας στο Τέξας τον Απρίλιο.
Υπάρχουν υπολείμματα του ιού H5N1 σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ, αλλά η παστερίωση καταστρέφει τους ιούς, κάνοντάς τους ανενεργά. Αντίθετα, το νωπό γάλα είναι αποτελεσματικά αποφευκτέο αναφέρει το FDA των ΗΠΑ. Μια μελέτη δείχνει ότι οι ιοί, εκτός από τους παρβοϊούς, είναι ευάλωτοι στη θερμική επεξεργασία. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος από ιούς στο παστεριωμένο γάλα, σύμφωνα με τον ερευνητή Michael Payne.
Όσον αφορά το νωπό γάλα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη με πιθανούς μικροοργανισμούς όπως η Λιστέρια και το κολοβακτηρίδιο να μπορούν να βρεθούν. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού H5N1 μέσω του νωπού γάλακτος, και γι’ αυτό το FDA συνιστά να μην καταναλώνεται. Παρόλα αυτά, ορισμένες πολιτείες έχουν επιτρέψει την πώληση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων παρά τους κινδύνους.
Τέλος, η μετάδοση της γρίπης των πτηνών μέσω του νωπού γάλακτος παραμένει ανοιχτή ερώτηση με τους ειδικούς να επισημαίνουν την έλλειψη πληροφοριών. Ωστόσο, το μήνυμα παραμένει σαφές: η κατανάλωση νωπού γάλακτος αποτελεί ρίσκο που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ιδίως με την παρουσία της γρίπης των πτηνών στο προσκήνιο.