Γερμανία και Μετανάστευση: Κλειστά Σύνορα και Ανακατατάξεις στην Ευρώπη

Γερμανία και Μετανάστευση: Κλειστά Σύνορα και Ανακατατάξεις στην Ευρώπη

Η πρόσφατη απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορά της για να περιορίσει το μεταναστευτικό φαινόμενο προκαλεί μεγάλες αναταράξεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των συνόρων και την προστασία από τις απειλές που προέρχονται από την ισλαμική τρομοκρατία και σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η πραγματική αιτία φαίνεται να είναι η αυξανόμενη πίεση από ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις μέσα στη χώρα.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας,, και άλλοι ακροδεξιοί πολιτικοί, επέδειξαν υποστήριξη προς την απόφαση του Βερολίνου, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα, οι πολιτικοί από άλλες χώρες, όπως ο Πολωνός πρωθυπουργός, χαρακτήρισαν την απόφαση ως «απαράδεκτη» και «ντε φάκτο αναστολή της Συμφωνίας Σένγκεν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας, σημείωσε ότι η πίεση που δέχονται οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι μεγαλύτερη από ποτέ και επικέντρωσε την προσοχή του στην ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας για την επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Στρατηγική επαναπροώθησης

Η Γερμανία ανέστειλε την ελεύθερη κυκλοφορία στα σύνορά της και προχωρά σε επαναπροωθήσεις μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, ακολουθώντας τις διατάξεις του κανονισμού του Δουβλίνου. Αυτό έχει προκαλέσει περαιτέρω χτυπήματα στην εσωτερική πολιτική στα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς πολλές χώρες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών τονίζουν ότι πρέπει να αναζητηθεί μια δίκαιη και συνολική λύση.

Διαρκής πίεση και εσωτερικές αντιπαραθέσεις

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς βρίσκει τον εαυτό της υπό πίεση από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, κυρίως την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), η οποία ζητά αυστηρότερες πολιτικές απέναντι στη μετανάστευση. Οι πρόσφατες επιθέσεις τοποθετούν την Γερμανία σε μια κατάσταση αυξημένης ανασφάλειας, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για αυστηρότερη πολιτική κατά του μεταναστευτικού φαινομένου.

Η Αυστρία, μέσω του υπουργού Εσωτερικών της, κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχτεί άτομα που απορρίπτονται στα γερμανικά σύνορα, ενισχύοντας έτσι τη στάση της κατά των γερμανικών πολιτικών περιορισμού. Αυτοί οι έλεγχοι έχουν ήδη προκαλέσει καθυστερήσεις και προβλήματα στις μετακινήσεις τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Μια νέα εποχή για το μεταναστευτικό

Καθώς η πολιτική κατάσταση εξελίσσεται, η Γερμανία προετοιμάζεται για εκλογές το 2025, γεγονός που πιθανόν να επηρεάσει περαιτέρω τη στρατηγική του Βερολίνου στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι ακροδεξιοί πολιτικοί υπενθυμίζουν ότι η ρητορική γύρω από τη μετανάστευση είναι κεντρική για την πολιτική τους, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ενισχύσουν τη θέση τους με νέες προτάσεις που περιλαμβάνουν μέτρα προστασίας στα σύνορα και περιορισμούς σε παροχές για τους αιτούντες άσυλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ