Η πολιτική κρίση στη Γαλλία και η πιθανή πτώση του Μισέλ Μπαρνιέ από την πρωθυπουργία είναι το φλέγον θέμα που αναλύει πρόσφατο άρθρο του Politico. Οι προοπτικές για την κυβέρνησή του είναι δυσοίωνες, με τους αναλυτές να εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποφυγή μιας καταστροφής, η οποία φαίνεται όλο και πιο πιθανή. Αύριο, στις 17:00 ώρα Ελλάδας, η χώρα θα εισέλθει σε μια αποφασιστική διαδικασία ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής, μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες στις αγορές και να εντείνει τις κοινωνικές εντάσεις.
Ο Μπαρνιέ επιχείρησε να παρακάμψει το κοινοβούλιο με έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό ελιγμό για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο, η αντίθεση από κόμματα όπως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση έχει συγκεντρώσει την προσοχή, καθώς είναι έτοιμα να στηρίξουν την πρόταση μομφής. Αν η πρόταση περάσει, θα παρατηρήσουμε την πρώτη ιστορική ήττα κυβερνητικής ψήφου στη Γαλλία από το 1962.
Απαντήσεις στις κρίσιμες ερωτήσεις γύρω από την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία
Είναι πιθανή η πτώση της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα;
«Είναι σχεδόν βέβαιο» αναφέρουν οι ειδικοί. Ο ακροδεξιός ηγέτης, Τζόρνταν Μπαρντελά, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ελπίδα αν δεν συμβεί κάποιο “θαύμα”. Όμως, ένα τέτοιο θαύμα φαντάζει δύσκολο, εφόσον ο Μπαρνιέ απέρριψε τους όρους που πρότειναν οι ακροδεξιοί για να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο. Ο διορισμός του Μπαρνιέ από τον Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο έγινε σε μια προσπάθεια για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τις πρόωρες εκλογές μετά την ήττα στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Μήπως βλέπουμε νέες εκλογές;
«Όχι άμεσα. Η ευθύνη πλέον περνά στον Μακρόν, ο οποίος έχει περιθώριο θητείας μέχρι το 2027. Αν και μπορεί να εξετάσει την επιλογή διορισμού νέου πρωθυπουργού, οι εκλογές δεν είναι στο άμεσο πλάνο του, καθώς οι διαδικασίες απαιτούν αποχή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να διαρκέσει για μήνες, εκτός αν ο Μακρόν αποφασίσει να παραιτηθεί, κάτι που αναιρεί τις φήμες περί επικείμενης παραίτησής του, παρ’ ότι φωνές για κάτι τέτοιο πληθαίνουν.
Θα προβεί ο Μακρόν σε νέο διορισμό πρωθυπουργού;
«Πιθανότατα, αλλά οι συνθήκες είναι περίπλοκες. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι διαιρεμένη σε τρία πολιτικά μπλοκ, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συνεργασία και άρα την υποστήριξη οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης. Η MKακρόν πρέπει να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες, κάτι που δεν είναι απλό, καθώς οι κεντρώοι δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν υποψηφίους που συνδέονται με τον αριστερό συνασπισμό. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα χρειάζεται προσεκτικούς υπολογισμούς για να αποφύγει ανατροπές μέσα σε λίγες ημέρες.
Μπορεί να υπάρξει κρίση σαν αυτή της Ελλάδας στην ευρωζώνη;
«Αρχικά, δεν το βλέπουμε, αλλά η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί γρήγορα. Με την Γαλλία να αντιμετωπίζει σοβαρό δημοσιονομικό έλλειμμα, η πολιτική αστάθεια είναι το τελευταίο που χρειάζονται οι αγορές. Η κατάρρευση του Μπαρνιέ φαίνεται να έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να δείχνουν προτίμηση στα ελληνικά ομόλογα. Οι αναλυτές προειδοποιούν για πιθανές κρίσεις στην ευρωζώνη αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί. Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος και αποφυγή νέων δαπανών είναι επιτακτική ανάγκη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεκτικά. Οι πρόσφατοι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί του Μπαρνιέ, που στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ, έρχονται με βεβαρημένα αιτήματα από την ακροδεξιά, αντιξοότητες που δυσχερύνουν παρακινδυνευμένες λύσεις.