Η Γερμανία προσκαλεί τους πολίτες της να ενισχύσουν την προσωπική τους ασφάλεια και αυτάρκεια μέσω της εγκατάστασης γεννητριών ντίζελ και ανεμογεννητριών, καθώς και της προμήθειας τροφίμων μακράς διάρκειας. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο σχέδιο που ονομάζεται Deutschland, το οποίο αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το σχέδιο, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερες από 1.000 σελίδες, περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές για την προστασία κρίσιμων υποδομών και τη μεταφορά 200.000 στρατιωτικών οχημάτων εντός της Γερμανίας, σε περίπτωση κλιμάκωσης της παγκόσμιας κατάστασης.
Germany planning for WW3 with 1,000-page secret doc
— Operation Deutschland: 800k NATO troops & 200k vehicles— Operation Barbarossa 1941: 3.8M troops, 7k AFVs, 600k vehicles
— Strategic failure pic.twitter.com/mZF0KomUjC— David Procino (@APBIOonly) November 20, 2024
Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια έχουν ενταθεί μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αλλαγές στη στρατηγική χρήσης πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η Ρωσία θα μπορούσε να αντιδράσει σε μη πυρηνικές επιθέσεις με τη χρήση τέτοιων όπλων. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν Ουκρανία τη χρήση πυραύλων μακράς εμβέλειας, έχει προκαλέσει αυξημένες εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε: «Ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει φόβο, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε. Πρέπει να επενδύσουμε στην ασφάλεια και την προστασία μας». Εν τω μεταξύ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, έχουν αρχίσει να παρέχουν οδηγίες στους πολίτες τους για την προετοιμασία τους, σε περίπτωση που οι εντάσεις επηρεάσουν και τις δικές τους περιοχές.
Εσωτερική Ισορροπία και Στρατηγικές Αντίκτυποι
Η συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει να επιδεινώνεται, καθώς οι εκκλήσεις για βοήθεια από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα γίνονται ολοένα και περισσότερο συχνές, με φήμες για αίτημα 110.000 στρατιωτών. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσαρμόζουν τους προϋπολογισμούς τους, αυξάνοντας τη στρατιωτική στήριξη και εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης.
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φέρει νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζει την ελπίδα του ότι η στρατηγική της «ειρήνης μέσω ισχύος», την οποία προτείνει ο Τραμπ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματικές λύσεις. Ωστόσο, το σχέδιο νίκης της Ουκρανίας φαίνεται ότι περιλαμβάνει εντατικές στρατιωτικές ενέργειες που αναμένονται να κορυφωθούν έως το 2025. Παρόλο που οι κίνδυνοι για έναν παγκόσμιο πόλεμο παραμένουν, οι χώρες της Δύσης λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προετοιμασίες τους. Η γερμανική κυβέρνηση, με την πρωτοβουλία Deutschland, επισημαίνει την σημασία της εσωτερικής αυτάρκειας και της στρατηγικής ενίσχυσης της άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη εντείνει τη θέση της για ετοιμότητα, προετοιμαζόμενη για την απρόβλεπτη εξέλιξη ενός όλο και πιο ασταθούς παγκόσμιου περιβάλλοντος.