Σοκ και θλίψη στην Ιταλία μετά από δύο φρικτές γυναικοκτονίες που έλαβαν χώρα μέσα σε μόλις 48 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων από την αρχή του 2025.
Δύο Φοιτήτριες Θύματα Βίας
Η ιταλική κοινωνία είναι συγκλονισμένη από δύο νέα περιστατικά γυναικοκτονίας, με θύματα δύο νεαρές φοιτήτριες. Η 22χρονη Σάρα Καμπανέλα, φοιτήτρια Βιοϊατρικής στη Μεσσήνη της Σικελίας, δολοφονήθηκε άγρια σε στάση λεωφορείου. Ο 27χρονος συμφοιτητής της, Στέφανο Αρτζεντίνο, ομολόγησε το έγκλημα, με τις αρχές να αναφέρουν ότι παρενοχλούσε την Καμπανέλα συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια.
Σχεδόν ταυτόχρονα, η 22χρονη Ιλάρια Σούλα, φοιτήτρια Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, βρέθηκε νεκρή μέσα σε βαλίτσα σε δασική περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα. Η Σούλα είχε εξαφανιστεί από τις 23 Μαρτίου και έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Ο πρώην σύντροφός της, Μαρκ Σάμσον, κρατείται και ανακρίνεται για τη δολοφονία και την απόκρυψη της σορού. Η υπόθεση της Ιλάρια Σούλα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σχετικά με την βία κατά των γυναικών στην Ιταλία.
Κοινωνική Αντίδραση και Αιτήματα για Δράση
Οι δύο αυτές γυναικοκτονίες έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ιταλία. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως η Ρώμη, η Μεσσήνη και η Μπολόνια, με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, φεμινιστικών οργανώσεων και απλών πολιτών. Οι διαδηλωτές ζητούν άμεση και ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την αλλαγή της κουλτούρας που την επιτρέπει. Η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μεσσήνης, Τζιοβάννα Σπατάρι, εξέφρασε την οργή των φοιτητών για τη συνεχιζόμενη γυναικοκτονία, ενώ η πρύτανης του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα, Αντονέλα Πολιμένι, χαρακτήρισε τη δολοφονία της Σούλα ως «αποτρόπαιη, βάναυση γυναικοκτονία» που αφήνει την ακαδημαϊκή κοινότητα άφωνη και συντετριμμένη.
113 Γυναικοκτονίες το 2024: Έκκληση για Πρόληψη και Εκπαίδευση
Η δραματική αύξηση των περιστατικών γυναικοκτονίας στην Ιταλία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Μόνο το 2024, καταγράφηκαν 113 γυναικοκτονίες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των δραστών να είναι σύντροφοι ή συγγενείς των θυμάτων. Αυτά τα τραγικά γεγονότα έχουν αναζωπυρώσει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Η Μάρα Καρφάνια, γραμματέας του κόμματος «Εμείς οι Μετριοπαθείς», κάλεσε σε «πολιτιστική εξέγερση», sottolineando πως η κοινωνία δεν έχει καταφέρει να εξελιχθεί πολιτισμικά με την ίδια ταχύτητα με την οποία έχει σημειωθεί η θεσμική πρόοδος.
Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάρτιο του 2025, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε νομοθεσία που εισάγει για πρώτη φορά τον νομικό όρο «γυναικοκτονία» στην ιταλική νομοθεσία, προβλέποντας αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένης της ισόβιας κάθειρξης, για τους δράστες. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι ποινές για εγκλήματα όπως η καταδίωξη, η σεξουαλική κακοποίηση και η διανομή υλικού εκδίκησης («revenge porn»).
Ωστόσο, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος ζητούν την ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης και την εισαγωγή μαθημάτων ισότητας και σεβασμού στα σχολεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια αποφασιστική αλλαγή που θα ξεκινήσει από την παιδεία και τον πολιτισμό, προκειμένου να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη «σφαγή» γυναικών. Πρωτοβουλίες όπως η εκπαίδευση για την ισότητα των φύλων και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών θεωρούνται απαραίτητες για την αλλαγή των κοινωνικών στάσεων και την πρόληψη μελλοντικών τραγωδιών.
Ilaria Sula è stata ritrovata in un dirupo, chiuso in una valigia come un rifiuto da smaltire. L’autopsia non lascia dubbi: colpita da tre coltellate al collo inferte con ferocia dall’ex fidanzato, Mark Antony Samson, un 23enne filippino nato in Italia https://t.co/z2V5TvQmRV
— CriminImmigr*ti (@CriminImmigratl) April 3, 2025