Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη, σχεδόν εκατό γυναίκες βρέθηκαν κρατούμενες σε παράνομη εγκατάσταση στη Γεωργία, όπου υποβλήθηκαν σε αναγκαστικές θεραπείες ορμονών και χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία αναπαραγωγής. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης ήρθαν στο φως χάρη σε τρεις Ταϊλανδέζες που απελευθερώθηκαν στις 30 Ιανουαρίου από ένα δίκτυο παράνομης εμπορίας ωαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό μέσο Bild, οι γυναίκες υπέφεραν από σωματική και ψυχολογική κακοποίηση για περισσότερους από έξι μήνες. Μία από αυτές αποκάλυψε ότι κρατούνταν σε ένα κέντρο εκμετάλλευσης ανθρώπων, το οποίο διοικείση εγκληματική οργάνωση με κινεζικές διασυνδέσεις. Οι δράστες αποκόμισαν κέρδη από τη διακίνηση των ωών τους στη μαύρη αγορά.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι γυναίκες αντέδρασαν σε μια αγγελία στο Facebook, η οποία υποσχόταν αμοιβές που κυμαίνονταν από 11.500 έως 17.000 ευρώ για την εργασία τους ως παρένθετες μητέρες σε άτεκνα ζευγάρια στη Γεωργία. Δέκα γυναίκες—all of whom were among the three survivors—ταξίδεψαν στη χώρα τον Αύγουστο του 2024, με τα έξοδα μεταφοράς και τα διαβατήρια να καλύπτονται από την οργάνωση. Όλα οργανώθηκαν από μια υπάλληλο της εγκληματικής ομάδας, η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του ταξιδιού.
Αφού έφτασαν στον προορισμό τους, οι γυναίκες μεταφέρθηκαν σε τέσσερα μεγάλα κτίρια, μαζί με πολλές άλλες, και τότε συνειδητοποίησαν την πραγματική αλήθεια: η υποτιθέμενη εργασία ήταν απάτη. Αντί να παρέχουν υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας, υποβλήθηκαν σε συνεχείς ορμονικές θεραπείες για την παραγωγή ωαρίων, που συλλέγονταν μια φορά το μήνα. Μία από τις διασωθείσες ανέφερε ότι οι συνθήκες διαβίωσης ήταν απάνθρωπες και πολλές από τις γυναίκες δεν έλαβαν ποτέ καμία αποζημίωση.
Όσες τολμούσαν να ζητήσουν την ελευθερία τους αντιμετώπιζαν την απαιτητική απόφαση: έπρεπε να πληρώσουν 2.000 ευρώ για να τους επιτραπεί να φύγουν. Μία από τις γυναίκες κατάφερε να αγοράσει την ελευθερία της και επικοινώνησε με την Pavena Hongsakula, είναι ιδρύτρια οργανισμού που υποστηρίζει τα δικαιώματα γυναικών και παιδιών στην Ταϊλάνδη. Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση, κατήγγειλε ότι πολλές ακόμη γυναίκες παρέμεναν όμηροι χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής.
Από τη δήλωση της προκύπτει ότι τα ωάρια των γυναικών μεταφέρονταν σε άλλες χώρες και χρησιμοποιούνταν για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Η Bangkok Post και η Daily Mail ανέφεραν ότι η Pavena συνεργάστηκε με την Ιντερπόλ για την απελευθέρωση των τριών γυναικών, αφού καταβλήθηκαν τα απαιτούμενα ποσά.
Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των γυναικών που παραμένουν παράνομα κρατούμενες μένει αδιευκρίνιστος. Οι αρχές της Ταϊλάνδης, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, έχουν ξεκινήσει έρευνες για την υπόθεση, ενώ οι αστυνομικές αρχές εκφράζουν την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλες διασώσεις.