Ευρωεκλογές 2024: Η μάχη την επομένη και οι βασικές ημερομηνίες

Ευρωεκλογές 2024: Η μάχη την επομένη και οι βασικές ημερομηνίες

Αναμένεται μια έντονη μάχη ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες και τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητήσουν τα αποτελέσματα και τις πληθώρα αξιωμάτων της ΕΕ. Η προεδρία της Επιτροπής είναι σε παιχνίδι και πολλές συμμαχίες και διαπραγματεύσεις αναμένονται.

Η επιλογή του νέου Προέδρου της Επιτροπής δεν θα είναι εύκολη, καθώς πρέπει να έχει τη στήριξη τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του Κοινοβουλίου. Οι πολιτικές ομάδες επίσης έχουν τον λόγο τους στο πολιτικό “παζάρι” που ακολουθεί.

Σημαντικές ημερομηνίες περιλαμβάνουν τις συναντήσεις των ευρωπαίων ηγετών, τις εκλογές του Προέδρου της Επιτροπής και την παρουσίαση του Σώματος των Επιτρόπων. Η αναδιάταξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Μετά τις ευρωεκλογές, οι νέοι εκλεγμένοι αναζητούν τις συμμαχίες τους και σχηματίζουν τις πολιτικές τους ομάδες. Σημαντικές ημερομηνίες περιλαμβάνουν την ‘Ατυπη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την εκλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων.

Οι μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχονται μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και πολιτικών προκλήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ