Επιστήμονες προτείνουν βαριά φορολόγηση έως και απαγόρευση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Επιστήμονες προτείνουν βαριά φορολόγηση έως και απαγόρευση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατακλύζουν τις διατροφές μας παγκοσμίως, παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους τους. Οι ειδικοί προτείνουν προειδοποιήσεις στη συσκευασία, παρόμοιες με αυτές στα τσιγάρα. Ο καθηγητής Carlos Monteiro αναφέρει τους κινδύνους για παιδιά και ενήλικες λόγω υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε διεθνές συνέδριο για την παχυσαρκία. Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές οδηγούν σε πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, προκαλώντας “πανδημία” παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης.

Μεγάλο μέρος της διατροφής σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αποτελείται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Ειδικά για νέους και σε λιγότερο εύπορες περιοχές, η κατανάλωση μπορεί να φτάσει έως 80%. Έρευνα επισημαίνει τους κινδύνους για υγεία, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνος και διαβήτης. Ο Monteiro με το σύστημα ταξινόμησης Nova, διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές κατανοούν τι καταναλώνουν.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη για προειδοποιήσεις και απαγόρευση διαφημίσεων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως στα τσιγάρα. Προτείνουν επίσης βαριά φορολόγηση, με τα έσοδα να διατίθενται για παραγωγή φρέσκων προϊόντων. Προτείνεται η απαγόρευση πώλησης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε σχολεία και νοσοκομεία.

Πηγή: Ultra-processed foods need tobacco-style warnings, says scientist

Τρία ντόνατς με σοκολάτα και πασπαλισμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ