Δημόσιες εκτελέσεις από τους Ταλιμπάν σε στάδια του Αφγανιστάν προκαλούν διεθνή κατακραυγή

Δημόσιες εκτελέσεις από τους Ταλιμπάν σε στάδια του Αφγανιστάν προκαλούν διεθνή κατακραυγή

Σε μια μακάβρια επίδειξη εξουσίας, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν μαζικές εκτελέσεις στο Αφγανιστάν, θυμίζοντας μια σκοτεινή περίοδο.

Τέσσερις άνδρες, καταδικασμένοι για ανθρωποκτονία, εκτελέστηκαν δημοσίως σε στάδια σε διάφορες επαρχίες του Αφγανιστάν. Αυτή η πράξη ανεβάζει τον αριθμό των δημόσιων εκτελέσεων σε δέκα από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μαζική εφαρμογή της εσχάτης ποινής σε μία ημέρα τα τελευταία τρία χρόνια.

Μαζικές Εκτελέσεις και Δημόσια Θεάματα

Οι τοπικές αρχές είχαν προσκαλέσει πολίτες και αξιωματούχους να παρακολουθήσουν τα «γεγονότα», απαγορεύοντας παράλληλα τη χρήση κινητών τηλεφώνων και φωτογραφικών μηχανών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διάδοση εικόνων. Δύο از τους καταδικασθέντες εκτελέστηκαν μπροστά σε ένα πλήθος 20.000 ατόμων στην Κάλα ι Νάου, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπανγκντίς. Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο του Αφγανιστάν, η εκτέλεση βασίστηκε στην αρχή του «κίσας», δηλαδή της ανταποδοτικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ισλαμική Σαρία.

Εφιαλτικές Λεπτομέρειες

Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων αποκαλύπτουν ότι συγγενείς των θυμάτων έδωσαν τη χαριστική βολή, με έξι πυροβολισμούς στον καθένα από τους καταδικασμένους. Ο τρίτος άνδρας εκτελέστηκε στην πόλη Ζαράνζ, ενώ ο τέταρτος στην επαρχία Φάρα, και πάλι σε ένα γεμάτο στάδιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε ότι οι οικογένειες των θυμάτων είχαν τη δυνατότητα να συγχωρέσουν τους δράστες, όπως προβλέπει η ισλαμική νομοθεσία, αλλά αρνήθηκαν.

Η Επιστροφή των Σκληρών Πρακτικών

Οι εκτελέσεις φέρουν την έγκριση του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, εμίρη Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο οποίος διοικεί τη χώρα μέσω διαταγμάτων από την Κανταχάρ. Οι δημόσιες εκτελέσεις είχαν σχεδόν καταργηθεί μετά την πτώση του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, αλλά επανέρχονται σταδιακά από το 2021. Συνολικά, έξι εκτελέσεις για φόνο έχουν πραγματοποιηθεί υπό το νέο καθεστώς, ενώ οι δημόσιοι μαστιγισμοί για διάφορα αδικήματα, όπως η κλοπή, η μοιχεία ή η κατανάλωση αλκοόλ, συνεχίζονται.

«Ευθύνη Μέχρι Θανάτου»

Ο Αχουντζάντα δήλωσε ότι η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου είναι «ευθύνη μέχρι θανάτου» για το καθεστώς, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις αυστηρές πρακτικές τιμωρίας. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν τη χρήση της θανατικής ποινής και των δημόσιων θεαμάτων βίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ