Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών ως “ιδιαίτερα παραγωγικές”, τονίζοντας την ουσιαστική κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών. «Έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται τη θέση μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την αμοιβαία προσέγγιση στις συζητήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Μία από τις πρώτες αποφάσεις που προέκυψαν από αυτές τις διαβουλεύσεις αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας τοποθέτησης πρέσβεων στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, Μόσχα και Ουάσινγκτον. Επιπλέον, συζητήθηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στις διπλωματικές αποστολές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, με στόχο την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων.
Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε επίσης ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. «Αναμένουμε τον διορισμό των Αμερικανών εκπροσώπων, ώστε να ορίσουμε και εμείς τους δικούς μας διαπραγματευτές», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επαφές θα αποκτήσουν πιο επίσημο χαρακτήρα στο άμεσο μέλλον. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στην προσέγγιση για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων.
Νέα προσέγγιση στην Ρωσο-Αμερικανική συνεργασία και η πιθανή “αποκατάσταση” των σχέσεων
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο Λαβρόφ επανέλαβε βασικές θέσεις που είχαν εκφραστεί από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, όπως ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Μάικ Γουόλτς, σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να επανεξετάσουν θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής και να άρουν εμπόδια που περιορίζουν την οικονομική συνεργασία. Σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των σχέσεων θα παίξει και η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών, με σκοπό την απρόσκοπτη διπλωματική επικοινωνία.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε μια «αμοιβαία επιθυμία» να βρεθούν λύσεις, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών. “Με τον διορισμό των Αμερικανών διαπραγματευτών, θα ξεκινήσει μια πιο δομημένη διαδικασία τακτικών επαφών”, πρόσθεσε, υποδεικνύοντας μια προσέγγιση που θα επιτρέψει την επίτευξη μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία η παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Ο Λαβρόφ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αποστολής νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «εντελώς απαράδεκτη». Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αναγνωρίσει ότι η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα θεωρεί κάθε στρατιωτική ανάπτυξη από χώρες του ΝΑΤΟ, είτε υπό τη σημαία της Συμμαχίας είτε μεμονωμένα από κράτη-μέλη, ως απειλή για την κυριαρχία της Ρωσίας. «Η παρουσία δυτικών στρατευμάτων, ανεξάρτητα από το πώς θα παρουσιαστεί – είτε υπό ευρωπαϊκή σημαία είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσχημα – δεν αλλάζει τίποτα. Είναι μια κίνηση απολύτως μη αποδεκτή για τη Ρωσία», κατέληξε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας τις ευαίσθητες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.