Μέσα από ένα ηχηρό μήνυμα στην πλατφόρμα του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καλεί τους Αμερικανούς σε *υπομονή και αντοχή*, καθώς τίθενται σε ισχύ νέοι δασμοί 10% σχεδόν σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, πέραν των υφιστάμενων επιβαρύνσεων.
Οικονομική Επανάσταση ή Κραδασμοί;
Η απόφαση αυτή στέλνει κύματα ανησυχίας στο παγκόσμιο εμπόριο και προκαλεί *ισχυρούς τριγμούς* στην αμερικανική οικονομία. Ο Τραμπ, με εμφατικό τρόπο, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια «οικονομική επανάσταση» με *ιστορικό αποτέλεσμα*, όμως οι αντιδράσεις είναι έντονες.
Η επιβολή των νέων δασμών συνδέεται με τη στρατηγική *οικονομικού εθνικισμού*, που έχει υιοθετήσει ο Τραμπ, με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Ωστόσο, οι συνέπειες είναι ήδη αισθητές, με τη Γουόλ Στριτ να καταγράφει απώλειες άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.
Προειδοποιήσεις για Ύφεση και Πληθωρισμό
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, περιγράφοντας δυσοίωνες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία. Έκανε λόγο για αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, επιβράδυνση της ανάπτυξης και πιθανή αύξηση της ανεργίας, παρά τις εξαιρέσεις που ανακοινώθηκαν (φαρμακευτικά προϊόντα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ημιαγωγοί, ξυλεία και σπάνια ορυκτά).
Οι νέοι δασμοί επηρεάζουν σχεδόν 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εύρος των μέτρων είναι τεράστιο και οι επιπτώσεις αναμένονται να είναι σημαντικές για το παγκόσμιο εμπόριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επαναξιολογήσει τη εμπορική πολιτική της ΕΕ απέναντι στις νέες προκλήσεις.
Διαφορετικοί Δασμοί για Διαφορετικές Χώρες
Η πολιτική της εμπορικής αναμέτρησης κλιμακώνεται με την επιβολή διαφορετικών δασμών ανάλογα με το εμπορικό ισοζύγιο των χωρών. Οι εξαγωγές από την Κίνα επιβαρύνονται με δασμούς έως και 54%, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό φτάνει το 20%. Αντίστοιχα, για το Βιετνάμ επιβάλλεται δασμός 46% και για την Ιαπωνία 24%.
- Κίνα: Δασμοί έως 54%
- Ευρωπαϊκή Ένωση: Δασμός 20%
- Βιετνάμ: Δασμός 46%
- Ιαπωνία: Δασμός 24%
Επιπλέον επιβαρύνσεις αναμένονται από τις 9 Απριλίου, στοχεύοντας χώρες με *μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα* έναντι των ΗΠΑ. Ακόμη και χώρες με ειδικά εμπορικά καθεστώτα, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νέου προστατευτισμού σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία κινείται με *εύθραυστους ρυθμούς*, και η διεθνής οικονομική σταθερότητα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.