Ο φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας από την Ιταλία, Τόνι Νέγκρι, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα στο Παρίσι, σε ηλικία ενενήντα ετών. Ο Νέγκρι ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του μαρξισμού και ξεκίνησε την πορεία του στη δεκαετία του ’60 στο πλαίσιο του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο, σύντομα απομακρύνθηκε και ανέπτυξε πιο αριστερές θέσεις. Είναι γνωστός για τις αναλύσεις του πάνω στην κοινωνική κατάσταση, τα προβλήματα του υφιστάμενου σοσιαλισμού, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ Δύσης και “τρίτου κόσμου”.
Κύρια θέματα της ανάλυσης του Νέγκρι
Η ανάλυσή του επικεντρώνεται επίσης στις αλλαγές στις βιομηχανίες και στην ταυτότητα των εργατών. Το 1973, ο Νέγκρι ίδρυσε την οργάνωση “Εργατική Αυτονομία” και έμεινε μια κύρια πηγή έμπνευσης μέχρι τη διάλυσή της το 1979.
Παρόλο που το 1983 εξελέγη βουλευτής του Ριζοσπαστικού Κόμματος, αποχώρησε από την Ιταλία εκείνη τη χρονιά και μετακόμισε στη Γαλλία λόγω δικαστικής υπόθεσης που ενεπλάκη σε συνεισφέροντας σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Στη φυλακή, επεσήμανε την αντίθεσή του στην ένοπλη βία και εξέτισε συνολικά δέκα χρόνια φυλάκισης.
Άλλες αντιδράσεις για το θάνατο του Νέγκρι
Η σύλληψή και η δίκη του αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων, με ορισμένους να θεωρούν ότι υπέστη αδικία. Πολιτικά πρόσωπα από την Ιταλία, όπως ο πρώην υπουργός εσωτερικών και πρόεδρος της δημοκρατίας Φραντσέσκο Κοσίγκα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Νέγκρι.
Toni Negri, whom we lost today, was a significant European intellectual – of the kind that Europe is no longer producing. Whether one agreed with him or not, he was a steadfast friend and a great, early, supporter of DiEM25. Here’s to you Toni pic.twitter.com/ywdC6S4puy
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) 16 Δεκεμβρίου 2023