Η πρόσφατη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, οι Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε μια από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές αιχμαλώτων από την αρχή της σύγκρουσης, ελευθερώνοντας από κάθε πλευρά 103 αιχμαλώτους. Αυτή η ανταλλαγή, η οποία είναι η πρώτη μετά από πέντε μήνες, περιλαμβάνει στρατιώτες που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια κρίσιμων μαχών. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, κυρίως στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας, γεγονός που καθιστά την ανταλλαγή στρατηγικής σημασίας για το Κίεβο.
Ο Ντμίτρο Λουμπινέτς, Ουκρανός διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι αυτή η ανταλλαγή αποτελεί την 49η από την αρχή της σύγκρουσης. Πολλοί από τους απελευθερωθέντες Ουκρανούς κρατούνταν από το 2022 και συμμετείχαν στις σημαντικές μάχες στο Μαριούπολη και στο Φιδονήσι. Παρά την έλλειψη πλήρους ενημέρωσης για την κατάσταση των αιχμαλώτων, η επιστροφή τους ερμηνεύεται ως σημαντική νίκη για το Κίεβο, λόγω της καθοριστικής τους συμμετοχής στις μάχες.
Από την πλευρά της Ρωσίας, το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την απελευθέρωση 103 Ρώσων στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητά τους ή τις συνθήκες κράτησης. Η ρωσική κυβέρνηση τηρεί γενικά σιωπή σχετικά με τα γεγονότα της συμφωνίας, ακολουθώντας μια στρατηγική επικοινωνίας προσανατολισμένη στον έλεγχο της πληροφορίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υποδηλώνει την προθυμία τους να διευκολύνουν τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αν και δεν δίνει κάποιο σήμα αποκλιμάκωσης της έντασης. Οι μάχες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό και το Κίεβο ανυπομονεί για περαιτέρω υποστήριξη από τη Δύση, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά του και να αποκαταστήσει την εδαφική του ακεραιότητα.
Μέχρι τώρα, οι ανταλλαγές αιχμαλώτων φαίνεται να συνεχίσουν, καθώς ο πόλεμος μαίνεται αδιάκοπα. Κάθε πλευρά προσπαθεί να αποκαταστήσει τις απώλειές της, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να διατηρήσει ανοικτούς τους δ channels διαπραγμάτευσης ακόμα και σε περιόδους σοβαρής στρατιωτικής σύγκρουσης.