Ανάλυση Αποτελεσμάτων Εκλογών στη Γαλλία του 2024: Η Πρώτη Μάχη σε 5 Χάρτες

Ανάλυση Αποτελεσμάτων Εκλογών στη Γαλλία του 2024: Η Πρώτη Μάχη σε 5 Χάρτες

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση κατέκτησε τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή (30/07), αν και δεν έχει ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το κόμμα δείχνει να βρίσκεται σε ισχυρή θέση μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει από 255 έως 295 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία να είναι στους 289 βουλευτές. Το μεγάλο φινάλε όμως δεν έχει ακόμη φτάσει. Αναμένεται δεύτερος γύρος σε πολλές περιφέρειες την Κυριακή 7 Ιουλίου. Το BFMTV παρουσιάζει 5 χάρτες που διευκολύνουν την κατανόηση των αποτελεσμάτων από τον πρώτο γύρο και το τι είναι σε παιχνίδι στον δεύτερο γύρο.

Η Ανοδική Πορεία της Εθνικής Συσπείρωσης

Μια εντυπωσιακή άνοδος; Το Rassemblement bleu Marine της Λε Πεν κατέκτησε μόλις δύο έδρες στις εκλογές του 2012. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2017, το τότε Εθνικό Μέτωπο έστειλε 8 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Μέχρι το 2022, η Εθνική Συσπείρωση είχε συνολικά 89 βουλευτές. Τώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορεί να έχει πάνω από 250.

Η απόδοση του ακροδεξιού κόμματος είναι εντυπωσιακή, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos, που παρουσίασε μια έρευνα για το France Télévisions και τη Public Sénat. Η Εθνική Συσπείρωση κατέκτησε το 57% των ψήφων μεταξύ των εργαζομένων, πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τις εκλογές του 2022.

pinakas 1 gallikes ekloges

H Αντοχή της Αριστεράς

Το 2022, η Αριστερά συγκεντρώθηκε υπό τη σημαία της Νέας Κοινωνικής και Οικολογικής Ένωσης, γνωστή ως “Nupes”. Αυτή τη φορά, ενωμένη με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, προβλέπεται να κερδίσει μεταξύ 120 και 140 εδρών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Οι υποψήφιοι του Macronισμού βρίσκονται στην τρίτη θέση επί εθνικού επιπέδου, με ποσοστό ψήφων 20,04%. Αναμένεται να κερδίσουν μεταξύ 90 και 125 βουλευτών, μισός αριθμός από την προηγούμενη αντιπροσωπεία τους.

pinakas 2 gallikes ekloges

Ο Καταρράκων «Μακρονισμός»

Το 2017, η La République en marche κατέκτησε πάνω από 300 έδρες στις βουλευτικές εκλογές, αλλά το τοπίο έχει αλλάξει δραστικά. Ο Macron προτείνει μια ευρεία συσπείρωση, αλλά η ακριβής μορφή της παραμένει αβέβαιη.

Αναμένονται περισσότερες από 300 «τριπλές» αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο, όπου τρεις υποψήφιοι ανταγωνίζονται για τη θέση. Η Αριστερά δείχνει συναίνεση υπέρ της ενότητας έναντι της ακροδεξιάς.

pinakas 3 gallikes ekloges

Απουσία Δεύτερου Γύρου σε 76 Περιφέρειες

Σε 76 εκλογικές περιφέρειες δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, καθώς ένας υποψήφιος κατέκτησε τη νίκη στον πρώτο γύρο με σημαντική πλειοψηφία. Άλλοι 39 βουλευτές προέρχονται από την Εθνική Συσπείρωση.

Περισσότεροι από 300 “τριπλοί” ανταγωνισμοί αναμένονται στις επόμενες φάσεις, όπου τρεις υποψήφιοι θα διεκδικούν τη θέση. Η ενότητα απέναντι στην ακροδεξιά φαίνεται να είναι ο φωτεινός πόλος της Αριστεράς.

pinakas 4 gallikes ekloges

Πάνω από 300 Ενδεχόμενοι «Τριπλοί» Αγώνες στο Δεύτερο Γύρο

Με περισσότερες από 300 αναμετρήσεις «τριπλών» στον δεύτερο γύρο, η Αριστερά δείχνει συναίνεση υπέρ της ενότητας έναντι της ακροδεξιάς. Οι υποψήφιοι έχουν ως την Τρίτη για να καταθέσουν τις προθέσεις τους, είτε για επανεκλογή είτε για απόσυρση.

pinakas 5 gallikes ekloges

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ