Από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έχουν καταγραφεί πάνω από 300 γυναικοκτονίες στο Αφγανιστάν, ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» της πραγματικής έμφυλης βίας που επικρατεί στη χώρα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση από το πρόγραμμα Afghan Witness, ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από τα social media και ειδησεογραφικούς ιστότοπους και κατέγραψαν 332 περιπτώσεις γυναικοκτονιών από τον Αυγούστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την Καμπούλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023, 840 γυναίκες και κορίτσια υπήρξαν θύματα βίας λόγω φύλου.
Περισσότερες από τις μισές γυναικοκτονίες φέρονται να συνδέονται με αξιωματούχους των Ταλιμπάν. Η ανάλυση εντόπισε 115 περιστατικά σεξουαλικής βίας, όπως αναγκαστικοί γάμοι και βιασμοί, ενώ υπήρξαν και 73 περιπτώσεις μη σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων. Οι γυναίκες συνελήφθησαν για παραβιάσεις των αυστηρών κανονισμών του καθεστώτος, όπως η απαγόρευση ταξιδιών χωρίς άντρα συνοδό.
Η καταστολή των μέσων ενημέρωσης και η δίωξη των δημοσιογράφων έχουν δυσκολέψει τη συλλογή πληροφοριών για την κλίμακα της βίας. Ο διευθυντής του Afghan Witness, Ντέιβιντ Όσμπορν, τονίζει ότι οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερες από την πραγματικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι όλο και πιο δύσκολο για τις Αφγανές γυναίκες να μιλήσουν».
Από την κατάληψη της εξουσίας τους, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει πολιτικές που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν ως «έμφυλο απαρτχάιντ», αποκλείοντας τις γυναίκες από την εκπαίδευση και σχεδόν κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Πολλές γυναίκες έχουν περιορισμένες ευκαιρίες και αρνούνται την πρόσβαση στο δικαστικό σύστημα, ενώ παράλληλα οι Ταλιμπάν έχουν επαναφέρει την δημόσια ποινή του μαστιγώματος και του λιθοβολισμού.
Η ψυχική υγεία των γυναικών έχει επηρεαστεί σοβαρά, με το 76% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η κατάσταση τους είναι «κακή» ή «πολύ κακή». Ορισμένες αλληλοβοήθουν και διοργανώνουν διαδηλώσεις, παρόλο που πολλές γυναίκες που συμμετέχουν κακοποιούνται ή φυλακίζονται.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δημόσιες διαμαρτυρίες έχουν μειωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, με ποσοστά που δείχνουν ότι μόνο το 6% των διαδηλώσεων γίνονται δημόσια σήμερα. Οι Ταλιμπάν ενδέχεται να έχουν εντείνει την καταστολή των περιορισμών το τελευταίο έτος, με αναφορές για μαζικές συλλήψεις γυναικών για μη συμμόρφωση στους κανόνες του χιτζάμπ.