Βρετανικό Μουσείο: Ανοιχτό σε Δανεισμό, Όχι σε Συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Βρετανικό Μουσείο: Ανοιχτό σε Δανεισμό, Όχι σε Συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Η Ελλάδα θα μας εμπιστευτεί μερικούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της», δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Επιδιώκουμε να εξετάσουμε τις πιθανότητες για μια συμφωνία, ώστε κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Αθήνα, το φυσικό τους σπίτι. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να μας δανείσει ορισμένα από τα αριστουργήματά της». Αυτά ήταν τα λόγια του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και πρώην πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου πόντκαστ Political Currency, στο οποίο συμμετέχει με τον Εντ Μπολς. Ο Όσμπορν υπογράμμισε ότι έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη «μια απόσταση» πριν την ολοκλήρωση οποιασδήποτε συμφωνίας. Βρίσκεται αυτή την περίοδο στη Νέα Υόρκη και ανέφερε με χιούμορ ότι θα ίσως να βρισκόταν στο Λονδίνο «αν πλησιάζαμε σε συμφωνία με την Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι αν το Μουσείο ήθελε να επιστρέψει τα Γλυπτά, θα έπρεπε να αλλάξει έναν νόμο του 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων. «Δεν μπορούμε, ακόμα και αν το θέλαμε, που δεν το θέλουμε, απλώς να τα επιστρέψουμε», δήλωσε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε αντικείμενα». Εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι το Μουσείο δεν δανείζει πιο συχνά στην Ελλάδα, δεδομένου του κοινού ιστορικού και πολιτισμικού τους παρελθόντος. Ανέφερε ότι η στάση της τρέχουσας βρετανικής κυβέρνησης έχει διαφοροποιηθεί σχετικά με το θέμα, αναφέροντας πως «ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει αναφέρει ότι το ζήτημα είναι αποκλειστικά θέμα του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο αποφασίζει ανεξάρτητα». Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι διαφορετική από αυτή του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου χαρακτήρισε την τρέχουσα στάση ως «πολύ πιο λογική και διπλωματική» για τη συνέχιση των συνομιλιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ