Βελτιωμένη κατάσταση στην Πάρνηθα – Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στον Έβρο και τη Βοιωτία

Βελτιωμένη κατάσταση στην Πάρνηθα – Συνεχίζονται οι πυρκαγιές στον Έβρο και τη Βοιωτία

Σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου, παρατηρείται βελτίωση στην εικόνα της φωτιάς στην Πάρνηθα. Ωστόσο, η φωτιά συνεχίζεται να καίει. Παράλληλα, οι πυρκαγιές καίνε επίσης στον Έβρο εδώ και 7 ημέρες, ενώ υπάρχει μάχη κατά της φωτιάς και στη Βοιωτία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι η κατάσταση είναι σταθερή και σήμερα το πρωί επιτράπηκε η χρήση αεροσκαφών.

Στην Πάρνηθα, έχουν σταλεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα ξέσπασματα της φωτιάς, ειδικά στη νοτιοδυτική πλευρά κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Στον Έβρο και τη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Δαδιάς, ενώ στη Βοιωτία η φωτιά είχε συνεχείς αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι φωτιές καίνε σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά μέχρι στιγμής δεν απειλούνται περιοχές με κατοικίες.

Κατάσταση στον Έβρο

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο στην Πάρνηθα” και ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον τομέα που υπάρχει αναζωπύρωση στη Φυλή. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η κατάσταση στα άλλα μέτωπα είναι καλύτερη, εκτός από τη Δαδιά, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Έβρο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι παρατηρούνται κακόβουλες ενέργειες που ίσως προκαλέσουν τις πυρκαγιές ταυτόχρονα σε πολλά μέρη της χώρας. Είναι σε εξέλιξη έρευνες ενώ εμπλέκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Αντιμετώπισης Πυρκαγιών για την ανάκριση του θέματος. Συνολικά, έχουν συλλεχθεί στοιχεία και μαρτυρίες που αφορούν εμπρησμούς σε όλα τα μέτωπα.

Ζημιές και υλικά απώλειες

Λόγω της φωτιάς στην Πάρνηθα, υπάρχουν καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και αγροτικές εκτάσεις. Έχουν ήδη αρχίσει οι καταγραφές των ζημιών από τις αρμόδιες ομάδες. Επίσης, περίπου 25 σπίτια στους οικισμούς της Φυλής και των Αχαρνών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί πλήρως. Η Υπηρεσία Copernicus αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν καεί 723.440 στρέμματα στον Έβρο.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια) και της Αττικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ