Τροχονομικές Παραβάσεις – Ηλεκτρονική Βεβαίωση: Νέο Σύστημα σε Ισχύ Από Σήμερα

Τροχονομικές Παραβάσεις – Ηλεκτρονική Βεβαίωση: Νέο Σύστημα σε Ισχύ Από Σήμερα

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024, τέθηκε σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, μια πρωτοβουλία που επικυρώθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, αντικατοπτρίζοντας μια από τις κύριες προτεραιότητες του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες κινητές συσκευές στο πλαίσιο του έργου «Smart Policing» και, μέσω κατάλληλης εφαρμογής, πραγματοποιείται ηλεκτρονική επιβεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων. Αρχικά, αυτό γίνεται σε πειραματικό στάδιο στις δύο πρωτεύουσες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

troxaia 3

Η επιβεβαίωση της παράβασης θα στέλνεται διαδικτυακά στην ηλεκτρονική θυρίδα του πολίτη στο gov.gr

Ως μέρος της διαδικασίας, καθώς ο αστυνομικός ολοκληρώνει τις ενέργειές του, η βεβαίωση της παράβασης αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά στην ηλεκτρονική θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, εκμεταλλευόμενη τα δεδομένα επικοινωνίας που προέρχονται από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών. Επιπλέον, ο πολίτης ενημερώνεται μέσω email και SMS για την αποστολή του μηνύματος στη θυρίδα του.

Επιπλέον, στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, θα παρέχεται και ένας κωδικός RF πληρωμής, επιτρέποντας στους πολίτες να εξοφλούν το πρόστιμο ηλεκτρονικά. Η επέκταση της εφαρμογής σε ολόκληρη τη χώρα είναι προγραμματισμένη σύντομα.

troxaia 5

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ