Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα: Συναγερμός στην ΕΥΠ για ύποπτες κινήσεις

Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα: Συναγερμός στην ΕΥΠ για ύποπτες κινήσεις

Ανησυχία επικρατεί για την αυξανόμενη τάση **μαζικών αγορών ακινήτων από Τούρκους υπηκόους** σε ευαίσθητες, παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Σιωπηλός Εποικισμός» και Εθνική Ασφάλεια;

Πάνω από 1.000 ακίνητα ετησίως φαίνεται να αλλάζουν χέρια, περνώντας σε τουρκική ιδιοκτησία, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες και έχει φτάσει μέχρι και τη Βουλή. Η **Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ)** φέρεται να διερευνά την υπόθεση, καθώς οι κάτοικοι κάνουν λόγο για έναν «σιωπηλό εποικισμό» μέσω αγορών κατοικιών και εμπορικών ακινήτων.

Δήμαρχοι και συμβολαιογράφοι καταγγέλλουν ένα οργανωμένο σχέδιο εξαγοράς σε **στρατηγικά σημεία**, που περιλαμβάνουν περιοχές με αυξημένο γεωπολιτικό ή αμυντικό ενδιαφέρον. Η ανησυχία είναι τόσο έντονη που 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν κοινή κοινοβουλευτική ερώτηση, απαιτώντας διευκρινίσεις και επισημαίνοντας τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει αναφερθεί δημοσίως στην αυξημένη παρουσία μουσουλμάνων αγοραστών στον βόρειο Έβρο, ενώ συμβολαιογράφοι έχουν καταθέσει μαρτυρίες για «επιθετικές αγορές» σε ευαίσθητες περιοχές.

Το Νομικό Πλαίσιο που Διευκολύνει τις Αγορές

Το νομικό πλαίσιο που καθορίστηκε το 2011 παίζει κομβικό ρόλο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η απόκτηση ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), αρκεί να ελέγχεται η έδρα της εταιρείας. Η εθνικότητα ή η ιθαγένεια των φυσικών προσώπων που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία δεν εξετάζεται.

Ο συμβολαιογράφος Χρήστος Τερζίδης από τη Ροδόπη εξηγεί ότι δύο υπήκοοι τρίτης χώρας που δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ακίνητο απευθείας, μπορούν να ιδρύσουν μια εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και να αγοράσουν ακίνητα στο όνομα της εταιρείας. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι, αν διακυβεύονται ζητήματα εθνικού συμφέροντος, το κράτος έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο και να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους.

Η συζήτηση για την πιθανή αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι ανοιχτή, με στόχο την προστασία των εθνικών συμφερόντων και τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης αύξησης των αγορών ακινήτων από ξένους υπηκόους σε στρατηγικές περιοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ