Το 48ωρο θα είναι δύσκολο για την Αττική – Πότε και πού θα επέλθει η επιδείνωση και σε ποιες περιοχές

Το 48ωρο θα είναι δύσκολο για την Αττική – Πότε και πού θα επέλθει η επιδείνωση και σε ποιες περιοχές

Στο δεύτερο και πιο σημαντικό κύμα κακοκαιρίας, που ξεκίνησε χθες Κυριακή, βρίσκονται από σήμερα και μέχρι τις πρώιμες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται ανατολικά της Πίνδου. Τα χιόνια έχουν ήδη καλύψει τη Σέτα του Δήμου Ερέτριας, τα ορεινά χωριά του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, την Κερασιά του Δήμου Μαντουδίου και στον Άγιο η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, σήμερα θα πρέπει να δίνεται προσοχή στη Μαγνησία, όπου αναμένεται αρκετή ποσότητα χιονιού, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ορεινά-ημιορεινά τμήματα της Κρήτης. Συγκεκριμένα, για την Αττική σημειώνεται ότι από το βράδυ θα χιονίσει στα χωριά του ορεινού όγκου, όπως Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Σταμάτα και πάνω, με τη θερμοκρασία να ευνοεί τη χιονόστρωση.

Κορύφωση της κακοκαιρίας την Τρίτη

Η κορύφωση της κακοκαιρίας αναμένεται την Τρίτη, όπου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν προβλήματα από το χιόνι στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, από το ύψος της Μαλάκασας και προς τα βόρεια, ενώ αρκετό χιόνι αναμένεται να πέσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Πελοπόννησο και στα ορεινά της Κρήτης. Σχετικά με το πρωί της Τρίτης στην Αττική, ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι ο κύριος όγκος χιονιού θα επηρεάσει τις ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω), ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή στο βορειοδυτικό τόξο. Σημειώνει ότι χιονοπτώσεις θα υπάρξουν και στο Μαρούσι, αλλά χωρίς χιονόστρωση.

Ομαλοποίηση αναμένεται από την Τετάρτη

Ομαλοποίηση αναμένεται στις περισσότερες περιοχές το πρωί της Τετάρτης, εκτός από την Κρήτη όπου πέραν των χιονοπτώσεων που θα συνεχιστούν στα 600-700 μέτρα, θα πέσει και μεγάλος όγκος νερού που δεν αποκλείεται να προκαλέσει μικροπλημμηρικά φαινόμενα.

Ανάρτηση του Μαρουσάκη για τον χιονιά την Αττική

Για να δώσει πληροφορίες για το πόσο θα επηρεαστεί η Αττική από τον αναμενόμενο χιονιά, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει τα τελευταία στοιχεία που μετέδωσε το δεύτερο προγνωστικό μοντέλο τους. Σύμφωνα με αυτά, οι χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής αναμένεται να συμβούν σε υψηλά υψόμετρα, περίπου 400-500 μέτρα και άνω. Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο που έρχεται από το Αιγαίο. Οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι υψηλές και σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας, αυξάνοντας τα επίπεδα χιονόνερου. Εξαίρεση αποτελεί το βορειοδυτικό τμήμα του νομού, όπου αναμένονται πιο οργανωμένες χιονοπτώσεις σε μικρότερα υψόμετρα, περίπου 200-300 μέτρα και άνω.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ο νομός Αττικής αναμένεται να δει αξιόλογες χιονοπτώσεις σε υψηλότερα υψόμετρα, περίπου 400-500 μέτρα και άνω. Προσοχή ιδιαιτέρως στο βορειοδυτικό τμήμα, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο οργανωμένες και θα πλήξουν μικρότερα υψόμετρα, περίπου 200-300 μέτρα και άνω. Παράλληλα, ο καιρός συνεχίζει να επιδεινώνεται, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές. Τέλος, σημειώνεται ότι η ΕΜΥ εκδίδει νέο έκτακτο δελτίο προειδοποίησης, προβλέποντας επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, καθώς και ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες στο πρόγνωσης του καιρού, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

kairos xartis1

Πηγή: alphafreepress.gr

Πηγή Εικόνας: alphafreepress.gr

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο αρχικό άρθρο εδώ

Περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.
Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Από πού ξεκίνησε η κακοκαιρία
Τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ορεινά της Εύβοιας και ήδη χιονίζει από χθες το βράδυ στα χωριά Σέτα και Στενή, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν το επόμενο 48ώρο. Από χθες το βράδυ χιονίζει στα Δερβενοχώρια και τα Βίλια Αττικής.
Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας
Σε ισχύ έχουν τεθούν μέτρα από την Tροχαία για την ασφαλεια των οδηγών. Συγκεκριμένα, από χθες στις 22:00  ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως χ/θ 34,000 της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας. Από απόψε στις 22:00 όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στους οδικούς άξονες της Αττικής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα λάστιχα ή χιόνοαλυσιδες και χιονοκουβέρτες. Ζητείται από τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων, επειδή θα ισχύει κατά τόπους απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, να βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές και επιπλέον όλοι οι οδηγοί να ενημερώνονται σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα. Κλειστή παραμένει και η λεωφόρος Πάρνηθας και στα δυο ρεύματα από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.
Νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι
Το μεσημέρι αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία που θα εκτιμήσει τα τρέχοντα στοιχεία ώστε να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα, για τα σχολεία, την τηλεργασία, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα οι δήμοι των Βορείων Προαστίων που αναμένονται να δεχτούν και το μεγαλύτερο κύμα της κακοκαιρίας ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους με την προμήθεια αλατιού και την επιφυλακή εκχιονιστικών μηχανημάτων. «Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους γιατί βλέπετε και εσείς ότι ανά έξι και δώδεκα ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ