Θεσσαλονίκη: 3 Αιτίες Πτώσης Δένδρων από την Κακοκαιρία Bora

Θεσσαλονίκη: 3 Αιτίες Πτώσης Δένδρων από την Κακοκαιρία Bora

Η κακοκαιρία Bora συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση στη Θεσσαλονίκη, με τις δημοτικές υπηρεσίες να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση της κατάστασης. Πολλά δέντρα έχουν πέσει σε διάφορα σημεία της πόλης, προκαλώντας προβλήματα σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια. Τα συνεργεία εργάζονται αδιάλειπτα για τη κοπή και την απομάκρυνση των κορμών που υπέστησαν ζημιές από τους δυνατούς ανέμους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 2% των δένδρων στην αστική περιοχή έχουν καταρρεύσει, με τη δημοτική αρχή να διαβεβαιώνει ότι θα φυτευτούν νέα δέντρα το συντομότερο δυνατό. Εκτός από τους δημοτικούς υπαλλήλους, συμμετέχουν και 12 ιδιωτικά συνεργεία, με στόχο να καθαρίσουν τους δρόμους έως την ερχόμενη Κυριακή, ενόψει των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων, όπως το δασαρχείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σκοπός είναι η συζήτηση για την αναβάθμιση του πρασίνου στην πόλη και ο συντονισμός των επόμενων ενέργειών. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρόδρομος Νικηφορίδης, δήλωσε πως το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές και πως είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν οι μελλοντικές κινήσεις σωστά.

Γιατί τα δέντρα δεν άντεξαν την κακοκαιρία

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ανέφερε τρεις βασικούς λόγους για την κατάρρευση των δέντρων. Όπως υπογράμμισε, οι ανεμοριψίες στα αστικά περιβάλλοντα μπορούν να είναι επικίνδυνες για τις περιουσίες και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη σταθερότητα των δέντρων περιλαμβάνουν: τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, το φυσιολογικό σχήμα των δέντρων και τις συνθήκες του εδάφους.

Ο καθηγητής προτείνει ότι τα δέντρα στις πόλεις θα έπρεπε να φυτεύονται πιο βαθιά, περίπου 1-1.5 μέτρο, ώστε το ριζικό τους σύστημα να είναι πιο ανθεκτικό. Επίσης, τονίζει την ανάγκη για σωστές κλαδεύσεις και φυτοϋγειονομικό έλεγχο, προκειμένου να διαγνωστούν τυχόν ασθένειες. Προτείνει ότι κατά την εγκατάσταση δέντρων θα πρέπει να προτιμώνται είδη που έχουν βαθύτερες ρίζες, αποφεύγοντας ποικιλίες όπως π.χ. πλατάνια και ευκαλύπτους, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς σε πτώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ