Η θερμική κάμερα αποκαλύπτει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ενισχύοντας την παρουσία του καύσωνα σε περιοχές με έντονη αστικοποίηση. Οι εικόνες που κατέγραψε ένα drone με θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα κατά τη διάρκεια του καύσωνα, είναι εντυπωσιακές. Η τηλεόραση του ΕΡΤ μετέδωσε πλάνα από ένα drone με θερμική κάμερα που πετούσε πάνω από την πρωτεύουσα, απεικονίζοντας με έντονα χρώματα (μοβ, σκούρο μοβ) τις χαμηλές θερμοκρασίες και με ζωηρά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) τις υψηλές.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη σε περιοχές με έντονη βλάστηση, ενώ είναι υψηλότερη σε περιοχές με έλλειψη φυτών. Η διαφορά στη θερμοκρασία ανάμεσα σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και αυτές που λείπει ξεπερνά τους 3-5 βαθμούς Κελσίου.
Το Φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας
Οι περιοχές με δέντρα και πάρκα είναι αισθητά πιο δροσερές, ενώ οι αστικές περιοχές, ειδικά τα κεντρικά σημεία με πολλά κτίρια και τσιμέντο, είναι πολύ θερμές, ενισχύοντας την αστική θερμική νησίδα. Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία σε μια περιοχή είναι 28 βαθμοί Κελσίου, η αντίστοιχη περιοχή με πολλά κτίρια και τσιμέντο μπορεί να ξεπεράσει τους 30-32 βαθμούς.
Επιπλέον, η θερμοκρασία δεν πέφτει τόσο πολύ το βράδυ σε περιοχές με έντονη αστικοποίηση. Συνολικά, ο κ. Γιαννόπουλος συμπεραίνει ότι όσο περισσότερο πράσινο υπάρχει σε μια περιοχή, τόσο μικρότερη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με μια περιοχή με έλλειψη φυτών.