Θάνατος του Μιχάλη Φανουράκη: Φεύγει από τη ζωή ο Γηραιότερος Φοιτητής – Ήταν 97 ετών

Θάνατος του Μιχάλη Φανουράκη: Φεύγει από τη ζωή ο Γηραιότερος Φοιτητής – Ήταν 97 ετών

Ο Μιχάλης Φανουράκης, μια ευγενική προσωπικότητα και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, έφυγε από τη ζωή στα 97 του χρόνια, προκαλώντας βαθιά θλίψη στους συγγενείς και τους φίλους του.

Ο αγαπητός Μιχάλης Φανουράκης, γεννημένος στην Κρήτη, ήταν ο μεγαλύτερος φοιτητής στην Ελλάδα, παρακολουθώντας μαθήματα σε δύο πανεπιστήμια και αποδεικνύοντας την απέραντη δίψα του για γνώση. Μετά από μακρά ζωή γεμάτη περιπέτειες, ο Μιχάλης έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 97 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα υπέροχο παράδειγμα για πολλούς.

Γεννημένος στην Επισκοπή του Δήμου Χερσονήσου στο Ηράκλειο, ο Μιχάλης Φανουράκης έκανε πραγματικότητα το όνειρο του για μαθήματα σε ηλικία 91 ετών. Είχε αποδείξει πως η παιδεία δεν γνωρίζει όρια και ότι η μάθηση συνεχίζεται διαρκώς, καθώς κατάφερε να εμπλουτίσει τη γνώση του ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Η παρουσία του στον κόσμο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα.

Στις δύσκολες εποχές της Κατοχής

Αναφερόμενος στη δεκαετία της Κατοχής, ο Μιχάλης είχε εξομολογηθεί τις δοκιμασίες που υπέστη: «Ο καθένας μας βίωσε πολλά στα χρόνια της Κατοχής. Αυτές οι εμπειρίες μας επηρέασαν αλλά μας έκαναν πιο δυνατούς. Η Επισκοπή μας ήταν χώρος φιλοξενίας των αιχμαλώτων και των τραυματιών. Θυμάμαι μια φορά που λείπανε επίδεσμοι και μια γυναίκα του χωριού πρόσφερε τα σεντόνια της προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως επίδεσμοι για τους τραυματίες. Αυτή είναι η αληθινή ελληνική φιλοξενία. Αυτή είναι η ουσία του Έλληνα».

Η επιστροφή στη μάθηση

«Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι μια υπέροχη εμπειρία. Από νεαρή ηλικία αγάπαγα τη γνώση. Θυμάμαι πάντα να κρατάω ένα βιβλίο και να διαβάζω. Ο πόλεμος όμως αφανίζει πολλά ταλέντα. Αν αυτά τα ταλέντα δεν είχαν χαθεί, η ανθρωπότητα θα ήταν διαφορετική», είχε επισημάνει, αναφερόμενος στις ευκαιρίες που χάθηκαν λόγω του πολέμου, αλλά που αργότερα επανήλθαν με επιτυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ