Τέμπη: Νέα έρευνα φωτίζει τα αίτια της φονικής έκρηξης

Τέμπη: Νέα έρευνα φωτίζει τα αίτια της φονικής έκρηξης

Έκρηξη στα Τέμπη: Μια νέα πραγματογνωμοσύνη φωτίζει τις τραγικές ευθύνες.

Τέμπη: Η Πραγματογνωμοσύνη Ρίχνει Φως στα Αίτια της Φονικής Πυρκαγιάς

Μια νέα τεχνική έκθεση έρχεται να εξετάσει τα αίτια της πυρκαγιάς που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η πραγματογνωμοσύνη, που ανατέθηκε από την οικογένεια της Ιφιγένειας Μήτσκα, ενός από τα θύματα, αναλύει τις συνθήκες που οδήγησαν στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από ηλεκτρικές εκκενώσεις από τα καλώδια υψηλής τάσης (25.000V) που κόπηκαν κατά τη σύγκρουση, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ελαίου σιλικόνης από τους μετασχηματιστές. Το έλαιο σιλικόνης, διασκορπισμένο στο χώρο, επιτάχυνε τη διάδοση της φωτιάς. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα υλικά κατασκευής των βαγονιών, όπως τα υφασμάτινα καθίσματα, οι ξύλινες επενδύσεις και το αφρολέξ, που λειτούργησαν ως καύσιμη ύλη.

Κατά την αυτοψία, εντοπίστηκαν δύο κύριες ουσίες:

  • Έλαιο σιλικόνης: Προερχόμενο από τους μετασχηματιστές των ηλεκτρομηχανών. Παρά το υψηλό σημείο ανάφλεξής του, κατά την καύση παράγει εύφλεκτα αέρια όπως υδρογόνο, μεθάνιο και αιθένιο.
  • Υγρά μπαταρίας: Ένα πυκνό και διαβρωτικό διάλυμα υδροξειδίου του καλίου, επικίνδυνο για σοβαρά εγκαύματα.

Η παρουσία ελαίου σιλικόνης στα βαγόνια συνέβαλε καθοριστικά στην εξάπλωση της πυρκαγιάς και στην τραγική κατάληξη.

Καταλογισμός Ευθυνών για την Τραγωδία στα Τέμπη

Η πραγματογνωμοσύνη κατανέμει τις ευθύνες σε πέντε επίπεδα, αναδεικνύοντας μια σειρά παραλείψεων και δυσλειτουργιών που συνέβαλαν στην τραγωδία:

  1. Σταθμάρχης Σ.Σ. Λάρισας: Παράλειψη της διαδικασίας χάραξης πορείας και ελέγχου της θέσης του κλειδιού, καθώς και μη επιβεβαίωση της σωστής πορείας του τρένου μέσω του πίνακα χειρισμών.
  2. Μηχανοδηγός επιβατικής αμαξοστοιχίας: Παράλειψη επικοινωνίας με τον σταθμάρχη για την ακατάλληλη σηματοδότηση και συνέχιση της πορείας παρά την απουσία φωτεινών σημάτων.
  3. Συστήματα ασφαλείας: Το σύστημα ETCS ήταν εγκατεστημένο αλλά δεν λειτουργούσε ποτέ στην πράξη, ενώ δεν λειτουργούσαν ούτε οι φωτεινοί σηματοδότες ούτε οι αισθητήρες κατάληψης γραμμών. Αυτή η έλλειψη λειτουργικών συστημάτων ασφαλείας αποδείχθηκε καταστροφική.
  4. Hellenic Train (ΤΡΑΙΝΟΣΕ): Ελλιπής συντήρηση, ειδικά στο κάθισμα της θέσης 67 του τρίτου βαγονιού, όπου βρήκε τραγικό θάνατο η Ιφιγένεια Μήτσκα λόγω της εκτίναξής της.
  5. ΟΣΕ και κάθε αρμόδιος φορέας εποπτείας: Ευθύνες που αφορούν την γενικότερη εποπτεία και συντήρηση των υποδομών.

Επιπλέον, το δίκτυο GSM-R, το σύστημα επικοινωνίας μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμών, δεν είχε εγκατασταθεί πλήρως, εμποδίζοντας την ασφαλή επικοινωνία σε κρίσιμες στιγμές, όπως τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη. Η έλλειψη αυτή επιδείνωσε τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες και συνέβαλε στην αύξηση των θυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ