Τέμπη: Η Πρώτη Δικαστική Απόφαση για Αποζημίωση

Τέμπη: Η Πρώτη Δικαστική Απόφαση για Αποζημίωση

Δικαστική απόφαση για το δυστύχημα στα Τέμπη: 800.000 ευρώ στους συγγενείς του θύματος

Η πρώτη δικαστική απόφαση σχετικά με το σοβαρό δυστύχημα στα Τέμπη εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο και αφορά τον θάνατο του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ στη σύζυγο, τα δύο παιδιά και την αδελφή του θύματος. Η απόφαση (966/2024) καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην ΟΣΕ ΑΕ και την Hellenic Train, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες ήταν ενήμερες για την μη λειτουργία των συστημάτων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, αλλά συνέχιζαν να διενεργούν δρομολόγια, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους επιβάτες όσο και τους εργαζομένους τους.

Το δικαστήριο αποφασίζει ότι οι δύο εταιρείες οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των 200.000 ευρώ σε κάθε μέλος της οικογένειας του θύματος, συν 12.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα, με τόκους έως την πλήρη εξόφληση.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Σοβαρές αμελείες και παραλείψεις

Η απόφαση απαριθμεί 25 σελίδες και αναλύει τις παραλείψεις και την «συγκλίνουσα αμέλεια» των δύο εταιρειών. Το δικαστήριο επισημαίνει ότι το τραγικό δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν εγκαθίσταντο και λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας. Σημειώνεται ότι «η μη εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας ήταν το πιο κατάλληλο μέτρο για την αποφυγή σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών». Παρόλο που γινόταν αναφορά στο ανθρώπινο λάθος ενός σταθμάρχη, το δικαστήριο σημειώνει ότι αυτό έγινε μοιραίο εξαιτίας της απουσίας ασφαλιστικών δικλείδων: «Το αρχικό λάθος του σταθμάρχη θα είχε αποτραπεί αν υπήρχε η τηλεδιοίκηση. Η σηματοδότηση θα αποφεύγε την τοποθέτηση δύο τρένων στην ίδια γραμμή». Σημαντικό είναι ότι ο σταθμάρχης, αν και με λίγη εμπειρία και μόνος στη βάρδια, δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί την κυκλοφορία.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «καθώς αποδείχθηκε ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν ήταν σε λειτουργία, τα δρομολόγια δεν έπρεπε να διεξάγονται». Οι δύο εταιρείες κρίνεται ότι είναι συνυπεύθυνες για την έκθεση των επιβατών και των εργαζομένων σε άμεσο κίνδυνο. Ο εργαζόμενος που θυσιάστηκε είχε ρόλο ελεγκτή επιβατικής αμαξοστοιχίας στην Hellenic Train. Κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος, είχε ολοκληρώσει την εργασία του και κατευθυνόταν σε ξενοδοχείο που του είχε παραχωρηθεί από την εταιρεία, ώστε την επόμενη ημέρα να αναλάβει υπηρεσία σε αμαξοστοιχία από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα. Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο και ανοίγει το δρόμο για άλλες οικογένειες θυμάτων να διεκδικήσουν αντίστοιχες αποζημιώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ