Σύστημα ασφαλείας σπιτιού: Η ανάγκη και οι επιλογές μας

Σύστημα ασφαλείας σπιτιού: Η ανάγκη και οι επιλογές μας

Σκέφτεστε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ασφαλείας στο σπίτι σας, αλλά αναρωτιέστε αν είναι πραγματικά απαραίτητο; Αυτή είναι μια λογική ερώτηση καθώς τα έξοδα για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος απαιτούν μια εκτίμηση των πλεονεκτημάτων και των απαιτούμενων πόρων. Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα μας βοηθήσουν να πάρουμε την σωστή απόφαση, είτε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας είτε για μεμονωμένα μέτρα ασφαλείας.

Οι σημαντικότερες ερωτήσεις που ανακύπτουν είναι:

«Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας μπορεί να αποτρέψει τους διαρρήκτες

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι διαρρήκτες στοχεύουν συνήθως σε σπίτια που δεν έχουν συστήματα ασφαλείας και ότι ελέγχουν τα μέσα ασφαλείας πριν επιχειρήσουν την εισβολή τους. Αν και κανένα σύστημα ασφαλείας δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη προστασία, η εγκατάσταση ενός συστήματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διάπραξης εγκλήματος στο σπίτι.

«Αξίζει το κόστος ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας;»

Αυτή η ερώτηση απαιτεί περισσότερες παραμέτρους. Το κόστος για ένα σύστημα ασφαλείας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις επιλογές που κάνετε. Όμως, προτού απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να θέσετε μια άλλη: «Πόσο αξίζουν τα πράγματα που θέλω να προστατεύσω;». Όταν απαντήσετε σε αυτή την βασική ερώτηση, θα καταλήξετε στη σωστή απάντηση για την αρχική ερώτηση. Επιπλέον, πρέπει να εκτιμήσετε την ψυχική ηρεμία που θα έχετε, εσείς και η οικογένειά σας, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας.

«Μήπως να βάλω μια ταμπέλα ότι το σπίτι παρακολουθείται από εταιρεία security;»

Αυτή είναι μια ενέργεια που μπορεί να βοηθήσει σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως κάμερες ασφαλείας. Μπορεί να προκαλέσει εντύπωση ότι ο χώρος είναι καλά προστατευμένος. Ωστόσο, μόνη της, η ταμπέλα δεν μπορεί να αποτρέψει έναν έμπειρο διαρρήκτη, ο οποίος θα αναζητήσει και άλλα ενδείξεις ότι ο χώρος είναι πραγματικά προστατευμένος.

«Είμαι ενοικιαστής – Χρειάζομαι πραγματικά ένα σύστημα ασφαλείας;»

Η απάντηση είναι ένα απόλυτο «ναι» – τα περισσότερα σπίτια που γίνονται στόχος κλοπών είναι διαμερίσματα σε πολυκατοικίες. Τώρα, το καλό νέο είναι ότι υπάρχουν φορητά ασύρματα συστήματα ασφαλείας που είναι ιδανικά για ενοικιαστές, καθώς δεν απαιτούν μόνιμη εγκατάσταση και μπορούν να παραμείνουν μαζί σας σε μετακομίσεις.

«Πόσο αποτελεσματικά είναι τα “έξυπνα” συστήματα;»

Η απάντηση είναι «πολύ». Η τεχνολογία προσφέρει σήμερα περισσότερες δυνατότητες για να ελέγχουμε και να χειριζόμαστε κάμερες, θερμοστάτες, φώτα και άλλες συσκευές μέσω smartphone. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να επενδύσετε σε τεχνολογίες “έξυπνων σπιτιών”, χρειάζεται να ενημερωθείτε για τυχόν αδυναμίες των συσκευών πριν τις αγοράσετε και τις εγκαταστήσετε – καμία συσκευή δεν είναι απόλυτα ασφαλής.

«Ένας σκύλος θα αρκούσε;»

Σίγουρα, ένας σκύλος μπορεί να βοηθήσει – η ασφάλεια του σπιτιού μπορεί να είναι ένας από τους λόγους. Ωστόσο, δεν μπορείτε να επαφίεστε εξολοκλήρου σε έναν σκύλο για την ασφάλειά σας. Ενώ οι περισσότεροι διαρρήκτες θα αποφύγουν ένα σπίτι με σκύλο, υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία ένας σκύλος δεν καλύπτει: μπορεί να ξεγελαστεί, δεν μπορεί να ειδοποιήσει τις αρχές και μπορεί να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί. Συνεπώς, ενώ οι σκύλοι μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια του σπιτιού σας, δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το ρόλο αποκλειστικά.

«Άρα, να επιλέξω ένα ολοκληρωμένο σύστημα και να αισθανθώ ασφαλής;»

Η απάντηση είναι «ναι» και… «όχι»: ναι, εγκαταστήστε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας, αλλά να μην αφήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει. Τα ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την προστασία από διαρρήξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει την παρουσία ανθρώπων ή τις καθημερινές πρακτικές ασφαλείας – τα συστήματα ακολουθούν.
Κανένα σύστημα ασφαλείας δεν μπορεί να προστατεύσει ένα σπίτι με ξεκλείδωτες πόρτες ή σκοτεινά και αβίαστα δωμάτια. Επίσης, κανένα σύστημα ασφαλείας δεν είναι αποτελεσματικό αν δεν το συντηρείτε σωστά και δεν το ελέγχετε για βελτιώσεις. Ανά πάσα στιγμή, πρέπει να είστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν σωστά και αξιοποιούνται με την απαραίτητη ευθύνη. Το πρώτο βήμα προς την ασφάλεια πάντα είναι η κοινή λογική και η εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ασφαλείας – τα συστήματα απλώς τη συμπληρώνουν.

 

touch screen 6091015 1920

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ