Μια εγκληματική ομάδα που χτυπούσε σπίτια και μαγαζιά σε απομακρυσμένα χωριά της βόρειας Ελλάδας έπεσε στα δίχτυα της αστυνομίας. Τα μέλη της, που ζούσαν σε σπίτια αλλά έκαναν τους άστεγους για να παίρνουν επιδόματα, έκλεβαν τζιπ και άλλα μεγάλα αυτοκίνητα για να πηγαίνουν παντού. Με τέτοια οχήματα έφταναν παντού, ακόμα και σε δύσκολους δρόμους Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας.
Η εξάρθρωση και οι συλλήψεις
Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη έκανε μεγάλη επιχείρηση και έπιασε τέσσερις από αυτούς. Οι ηλικίες τους 47, 36, 41 και 34 χρονών, όλοι συνδεδεμένοι με φιλίες και συγγένειες. Έμεναν όλοι κοντά-κοντά σε έναν οικισμό της πόλης, κάτι που τους βοηθούσε να συντονίζονται εύκολα.
Έβγαιναν νύχτες ή ξημερώματα, έψαχναν σπίτια και επιχειρήσεις μακριά από κόσμο. Παραβίαζαν πόρτες με εργαλεία και έπαιρναν ό,τι έβρισκαν: χρηματοκιβώτια, χρυσά, λεφτά. Μέχρι τώρα βρέθηκαν 16 τέτοιες διαρρήξεις σε εταιρείες και μαγαζιά, δύο σε σπίτια, και δύο κλοπές αυτοκινήτων από 1η Ιουλίου ως 20 Νοεμβρίου 2025.
Πώς δρούσαν με τζιπ και μυστικά
Χρησιμοποιούσαν τζιπ για να τρέχουν σε χωράφια και βουνά, και κλέβανε αγροτικά αυτοκίνητα από άλλες δουλειές για να τα χρησιμοποιήσουν μετά. Κάποιοι ήταν μάστορες στο τιμόνι, πήγαιναν παντού χωρίς πρόβλημα. Φρόντιζαν να χτυπάνε όταν δεν υπήρχε κανένας μέσα, και σχεδίαζαν δρόμους για να μπουν και να φύγουν γρήγορα.
Έκοβαν κάμερες ή τις έπαιρναν μαζί τους, άλλαζαν αυτοκίνητα συνέχεια. Και το χειρότερο, άκουγαν τις κουβέντες της αστυνομίας με σκάner, για να ξέρουν πότε να κρυφτούν. Η αστυνομία είπε: «Η δράση τους χαρακτηρίζεται από έντονο προσωποπαγή χαρακτήρα, έχοντας συγγενικούς δεσμούς και φιλικές σχέσεις».
Κανένας τους δεν είχε κανονική δουλειά, ζούσαν μόνο από επιδόματα. Η ζημιά που έκαναν φτάνει τα 298.400 ευρώ σε λεφτά και πράγματα. Στις έρευνες βρέθηκαν 1.930 ευρώ, δύο πομποδέκτες, βάση φόρτισης, γάντια, εργαλεία, φακοί, ρούχα από τις κλοπές, ρολόγια, κοσμήματα, δοχεία με ελαιόλαδο, μπαταρίες και κάμερες.
Η ΕΛ.ΑΣ. κατέληξε: «Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη για όμοια και άλλα αδικήματα (συνολικά 49 δικογραφίες), ενώ σε όλους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για διακεκριμένες κλοπές — στην πλειοψηφία πάνω από μία φορά για διαφορετικές υποθέσεις».