Το απόγευμα της Τρίτης, μεγάλος αριθμός ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από τους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, ενώ σε ανακοίνωσή τους ζητούν την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος από τις δικαστικές αρχές και τη Βουλή. Επιπλέον, αξίζουν “την απόδοση δικαιοσύνης για όλους τους υπεύθυνους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται”. Οι συγγενείς των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι εννέα μήνες διερεύνησης δεν έχουν φέρει στο φως την πραγματική αλήθεια.
Στις φωτογραφίες, πολλοί συμμετέχοντες φορούν μπλούζες με τη φράση “Δεν ξεχνώ. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση”. Άλλοι κρατούν πανό με το μήνυμα “παραδώστε την ασυλία σας”, ενώ πολλοί κρατούν αναμμένα κεριά. Κάποιοι κρατούν φωτογραφίες των θυμάτων, ενώ άλλοι κρατούν λουλούδια.
Δυστύχημα στα Τέμπη: Ποινική δίωξη για κακουργήματα σε 23 άτομα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη σύμβαση 717
Η έρευνα που διήρκεσε ένα χρόνο οδήγησε σε κατηγορίες για κακουργήματα εναντίον 23 ατόμων, σχετικά με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 που αφορά την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και οδήγησε στο δυστύχημα στα Τέμπη με 57 θύματα. Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς εντεταλμένοι στην Αθήνα άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων, 18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι – για σειρά κακουργηματικών πράξεων.
Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος:
14 δημόσιων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
4 δημόσιων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων.
5 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.
Η σύμβαση 717 για την αναβάθμιση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας υπεγράφη το 2014, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2016. Το 2019 υπογράφηκε Συμπληρωματική Σύμβαση για το ίδιο έργο, που προέβλεπε την κατασκευή νέου συστήματος Σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών.
Οι ευρωπαϊκοί εισαγγελείς εκτιμούν ότι οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής, υπεύθυνοι για τη διαχείριση των κονδυλίων, παραβίασαν τις αρχές της χρηστής διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Αυτό οδήγησε σε ζημία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία παρέδωσε στον ελληνικό εισαγγελέα έγγραφα προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπήρξαν παραβάσεις καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας. Αυτοί οι επιθεωρητές είχαν ανατεθεί από τις εθνικές εισαγγελικές αρχές να ελέγξουν την εκτέλεση της Σύμβασης 717.