Συμπτώματα του ιού του Κοξάκι και πώς μεταδίδεται: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Συμπτώματα του ιού του Κοξάκι και πώς μεταδίδεται: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, παρατηρείται αύξηση των λοιμώξεων από ρινοϊούς/εντεροϊούς, καθώς και των λοιμώξεων από ιούς κοξάκι. Δεν είναι συνιστώμενο να κλείσουν οι σχολικές μονάδες για πρόληψη. Η επιδημία των ιών του Κοξάκι αποτελεί συχνό ιογενές νόσημα, κυρίως στα παιδιά κάτω των 10 ετών. Η πλειονότητα των ενηλίκων έχει αντισώματα κατά του ιού από προηγούμενη έκθεση.

Από την εργαστηριακή επιτήρηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκύπτει αύξηση των λοιμώξεων από ρινοϊούς/εντεροϊούς και ιούς Κοξάκι από τον Σεπτέμβριο. Οι ιοί αυτοί ανήκουν στο γένος των εντεροϊών και συνήθως εκδηλώνονται κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

Συνηθισμένα συμπτώματα

Η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, συμπτώματα αναπνευστικού ή και γαστρεντερικού συστήματος. Σπάνια, ο ιός μπορεί να προκαλέσει εκδηλώσεις και από άλλα συστήματα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, οξεία αιμορραγική επιπεφυκίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ηπατίτιδα, μυοσίτιδα και πλευροδυνία, ενώ στα νεογνά μπορεί να εμφανίζεται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις.

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται μέσω της άμεσης στενής επαφής, του βήχα, του φτάρνισμα ή της ομιλίας και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Μεταδίδονται επίσης από τη μητέρα στο νεογνό με διάφορους τρόπους. Οι εντεροϊοί επιβιώνουν για καιρό σε περιβάλλον που επιτρέπει τη μετάδοσή τους από μολυσμένα αντικείμενα, τρόφιμα και νερό. Η αποβολή του ιού μπορεί να διαρκέσει καιρό χωρίς εμφανείς κλινικές εκδηλώσεις.

epidemic 4888796 1920

Μέτρα πρόληψης

Ο χρόνος επώασης είναι 3-6 μέρες και τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 7-10 μέρες. Τα ενδείκνυμοτερα μέτρα πρόληψης είναι:

  • Η απομάκρυνση του ασθενούς από τη σχολική μονάδα μέχρι την ολοκλήρωση 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των λοιπών συμπτωμάτων του. Ακόμη, συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας.
  • Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν από το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα, καθώς και κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα και το φτάρνισμα.
  • Συνιστάται επίσης ο καλός αερισμός όλων των χώρων και ο επιμελής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών.

Η εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων είναι αναγκαία για την πρόληψη της διασποράς του ιού και την εμφάνιση συρροών κρουσμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων, συστήνεται η παραμονή του παιδιού στο σπίτι και η αντιμετώπιση του σύμφωνα με την καθοδήγηση του ιατρού, χωρίς ωστόσο το κλείσιμο της σχολικής μονάδας ως μέτρο πρόληψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ