Επιστήμονες σε συναγερμό: Βανδαλισμός και κλοπή εξοπλισμού σε σεισμολογικό σταθμό στη Σαντορίνη! Ο Κώστας Παπαζάχος εκφράζει την απογοήτευσή του.
Βανδαλισμός Σεισμολογικού Σταθμού στη Σαντορίνη: Σοκ και Απογοήτευση
Έκπληξη και αγανάκτηση επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα μετά τον βανδαλισμό και την κλοπή εξοπλισμού από έναν νέο σεισμολογικό σταθμό στη Σαντορίνη. Ο σταθμός, κρίσιμος για την παρακολούθηση του ηφαιστειακού και σεισμικού φαινομένου στο νησί, είχε σταματήσει να εκπέμπει σήμα, αποκαλύπτοντας μια δυσάρεστη αλήθεια.
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, ειδικός σε θέματα Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, περιέγραψε την κατάσταση με απογοήτευση. Όπως ανέφερε, ο σταθμός που είχε εγκατασταθεί στις 11 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Βλυχάδας σταμάτησε να λειτουργεί στις 23:40.
Εικόνες Καταστροφής
Μετά από επίσκεψη επιστημόνων του ΑΠΘ στο σημείο, αποκαλύφθηκε η έκταση της ζημιάς: ηλιακά πάνελ, μπαταρίες, φορτιστές και κάθε στοιχείο του συστήματος ενεργειακής τροφοδοσίας είχαν αφαιρεθεί, αφήνοντας τον σταθμό εκτός λειτουργίας. “Κάποιοι αφαίρεσαν όλον τον εξοπλισμό που εξασφάλιζε την αυτόνομη λειτουργία του,” τόνισε ο καθηγητής Παπαζάχος.
Η τοποθεσία του σταθμού είχε επιλεγεί προσεκτικά, με τη γενναιόδωρη παραχώρηση χώρου από τον ζωγράφο Χριστόφορο Ασιμή, για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των μετρήσεων μακριά από ανθρώπινες παρεμβολές. Η γεωγραφική θέση στο νότιο τμήμα της Σαντορίνης ήταν στρατηγικής σημασίας για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας.
Έκκληση για Κοινωνική Ευθύνη
Ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε την σπανιότητα τέτοιων περιστατικών στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες συνήθως σέβονται τις υποδομές που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια. Η άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών αρχών είναι ενθαρρυντική, αλλά το ζήτημα επεκτείνεται στην καλλιέργεια συνείδησης σχετικά με τη σπουδαιότητα αυτών των σταθμών για την σεισμική επιτήρηση και την προστασία των πολιτών.
“Δεν μπορεί η Αστυνομία να φυλάει κάθε σεισμολογικό σταθμό. Είναι θέμα ενσυναίσθησης και κοινωνικής συνείδησης. Αυτά τα μηχανήματα σώζουν ζωές,” ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση για την προστασία αυτών των κρίσιμων υποδομών. Η επαναλειτουργία του σταθμού αναμένεται σύντομα.