Η άσκηση «Ramstein Flag 24» πρόκειται να αναδείξει τη στρατηγική συνεργασία των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, μην αφήνοντας περιθώρια για αμφισβητήσεις και αβεβαιότητες. Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπέβαλε σχέδια πτήσης για το FIR Αθηνών, ένα γεγονός που έφερε σε αδιέξοδο τη συμμετοχή της στην άσκηση.
Η απόφαση της Τουρκίας να μην καταθέσει σχέδια πτήσης για τα μαχητικά αεροσκάφη της που θα συμμετείχαν στην «Ramstein Flag 24» έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Αθήνα αντέτεινε ότι η υποβολή σχεδίων πτήσης είναι απαραίτητη, καθώς η άσκηση θα διεξαχθεί σε ελληνικό εναέριο χώρο. Η τουρκική πλευρά επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενέργειά της, υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη της θα πετούσαν σε ΝΑΤΟϊκό εναέριο χώρο, αλλά αυτές οι θέσεις δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που έκαναν κανονικά τις απαραίτητες υποβολές.
Η αντίθεση αυτή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι κάτι νέο, καθώς παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί το 2022 κατά την άσκηση «Tiger Meet» στον Άραξο, όπου η Τουρκία επίσης δεν συμμετείχε. Η «Ramstein Flag 24», προγραμματισμένη για την περίοδο από 30 Σεπτεμβρίου έως 11 Οκτωβρίου 2024 στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, θα προσφέρει την ευκαιρία σε πάνω από 120 μαχητικά αεροσκάφη, όπως F-35 από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από τη Γαλλία, καθώς και Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, να επιδείξουν τις ικανότητές τους.
Η συγκεκριμένη άσκηση αποσκοπεί στην εμβάθυνση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στοχεύοντας στη βελτίωση της τακτικής λήψης αποφάσεων σε ένα περίπλοκο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Η «Ramstein Flag 24» είναι κρίσιμη για τη μελλοντική στρατηγική του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την αποφασιστικότητα και την ικανότητα των χωρών-μελών να λειτουργούν από κοινού.