Πυρκαγιά στην Έβρο – ΥΠΕΝ: Αναστέλλονται οι οικονομικές δραστηριότητες στην καμμένη περιοχή

Πυρκαγιά στην Έβρο – ΥΠΕΝ: Αναστέλλονται οι οικονομικές δραστηριότητες στην καμμένη περιοχή

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοινώθηκε ότι θα ανασταλούν οι οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή του Έβρου που κάηκε από την πυρκαγιά. Αυτό γίνεται λόγω της ανάγκης προστασίας της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, που έχουν δεχθεί σοβαρές ζημιές. Η αρχή της προφύλαξης, που προβλέπεται και από το Ευρωπαϊκό δίκαιο, εφαρμόζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλεται για ένα έτος η υλοποίηση των έργων και εργασιών που είναι δυνατόν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, μέχρι να ολοκληρωθεί σχετική μελέτη για το θέμα.

fotia alexandroupoli1 3

Περιορισμοί στη βόσκηση

Όσον αφορά την βόσκηση, η αναγεννώμενη περιοχή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, οι επηρεαζόμενοι αγρότες θα λάβουν υποστήριξη από τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ) για να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις εκτός της περιοχής που υπόκειται σε αναδάσωση.

  • Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και αποτυπώθηκε στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023.
  • Η αρχή της προφύλαξης αποτελεί μια προσέγγιση για τη διαχείριση των κινδύνων, σύμφωνα με την οποία αν μια πολιτική ή δράση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, τότε δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η πολιτική ή δράση μπορεί να επανεξεταστεί μόνο όταν υπάρχουν περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Αυτή η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης της Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52000DC0001

fotia2 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ