Ποιοι απεργούν στις 17 Απριλίου και πώς θα επηρεαστεί η χώρα

Ποιοι απεργούν στις 17 Απριλίου και πώς θα επηρεαστεί η χώρα

Οι κλάδοι που έχουν κηρύξει συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου – Αποφάσεις για το μετρό αναμένονται τη Δευτέρα

Διεξάγονται διαφορετικές απεργίες στις 17 Απριλίου, με την ΓΣΕΕ, την ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ να κηρύσσουν συμμετοχή, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου. Οι κύριοι λόγοι είναι η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί. Σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν από την 24ωρη Γενική Απεργία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υπογράμμισε: «Το κύριο σύνθημα της απεργίας είναι η ακρίβεια στα ύψη και οι μισθοί σε χαμηλά επίπεδα.
Η αύξηση του ελάχιστου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν επαρκεί, ενώ η Ελλάδα είναι στην κορυφή της ακρίβειας και στο ευρωπαϊκό επίπεδο και σχεδόν τελευταία όσον αφορά στα εισοδήματα.» Αντίπροσωποι της ΓΣΕΕ ζητούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας να επαναλαμβάνει το αίτημα για διατίμηση και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων για ένα έτος, καθώς και μείωση του ΦΠΑ.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, επισημάνθηκε πως από τον Ιούλιο του 2011 ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε μόλις κατά 66€, ενώ ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά 421€. Με τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται, η ΓΣΕΕ προτείνει την ανάπτυξη της κοινωνικής στέγασης σε δημόσια γη με χρήματα από τα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ, που ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ, και μέσω τραπεζών. Στην απεργία της 17ης Απριλίου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επιπλέον, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους, παρά το γεγονός ότι καλύπτονται συνδικαλιστικά από την ΑΔΕΔΥ.

apergia 3

Οι ΜΜΕ απεργούν την Τρίτη

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το μεσημέρι της Δευτέρας (15/04). Την Τρίτη 16 Απριλίου, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης θα εκτελέσουν απεργία. Τη μέρα της κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ καλεί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε παρόμοια εκδήλωση στο Σύνταγμα μισή ώρα νωρίτερα. Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίο του Άρεως, προγραμματίζεται συγκέντρωση και πορεία διανομέων στο κέντρο της Αθήνας. Επιπρόσθετα, οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων θα διοργανώσουν συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Πανεπιστημίου στις 9 το πρωί, τη στιγμή που εξετάζεται το αίτημά τους για την αναδρομική καταβολή δώρων και μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

apergia 1

Οι αιτήσεις στην απεργία

Οι βασικές αιτήσεις περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής για ένα έτος, καθώς και τιμολογιακή προστασία σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης οικογενειών.
  • Επαναξιολόγηση των φορολογικών κλιμάκων για την προστασία από την αυξημένη φορολογία των μισθών και των εισοδημάτων.
  • Ισοπροποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
  • Επέκταση των δικαιούχων της ενοικίασης βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους στέγασης, ιδίως για νέους και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιων κοινωνικών κατοικιών.
  • Αύξηση των μισθών πέραν του ελάχιστου, για τη διασφάλιση της αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της παρούσας πληθωριστικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».
  • Άμεση ανάκτηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της καθορισμένης ελάχιστης αμοιβής από εργαζομένους και εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, μετατροπές, μετενέργειες κλπ).
  • Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια στη διαμόρφωση του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Καταπολέμηση της κερδοσκοπίας σε κρίσιμους κλάδους παρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ