Το Οργανισμό Διασφάλισης για την Ποιότητα στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) λειτουργεί πιλοτικά ένα επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας για την αντιμετώπιση έκτακτων και επείγουσων καταστάσεων σε νοσηλευτικές μονάδες, από τον περασμένο ένα χρόνο, στα νοσοκομεία “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη και “ΠΑΓΝΗ” στην Κρήτη, με σκοπό να επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μέχρι το 2024.
Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ποιοτικού Ελέγχου του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, κα. Λιάνα Μιχαηλίδου, το πιλοτικό πρόγραμμα με την ονομασία “Ασφαλές Νοσοκομείο” αποτελείται από χρωματικούς κωδικούς που αντιστοιχούν σε διάφορες επείγουσες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κόκκινος κωδικός αφορά φωτιά, ο μπλε κωδικός ανακοπή ασθενούς, ο ροζ κωδικός αφορά αρπαγή μικρού ασθενούς, ο ασημί κωδικός αφορά αγνοούμενο ενήλικα ασθενή, ο πορτοκαλί κωδικός αφορά καταστροφή, και ο κίτρινος κωδικός αφορά απειλή βομβιστικής ενέργειας.
Πώς λειτουργεί το επιχειρησιακό σχέδιο;
Το επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργεί με τον εξής τρόπο: Ο γιατρός που ανακαλύπτει ότι απουσιάζει ένας ασθενής ενημερώνει μέσω ενός ειδικού τηλεφώνου που χρησιμοποιείται μόνο για τις επείγουσες ανάγκες την εφημερεύουσα, η οποία είναι υπεύθυνη για το “Ασφαλές Νοσοκομείο”. Η εφημερεύουσα, μετά τη λήψη των απαραίτητων πληροφοριών, όπως το ονοματεπώνυμο και την κατάσταση του αγνοούμενου, καλεί στο τηλεφωνικό κέντρο για να βγάλει αναγγελία στα ηχεία και ειδοποιεί την εξωτερική πύλη για να κατέβουν οι μπάρες. Παράλληλα, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της φύλαξης ειδοποιούνται και προχωρούν στην αναζήτηση του ασθενούς σε όλο το νοσοκομείο. Εάν ο ασθενής δεν εντοπιστεί μέσα σε 30 λεπτά, τότε ειδοποιείται η αστυνομία από την εφημερεύουσα. Η κατάρτιση του προσωπικού και οι προβεβλημένες ασκήσεις διενεργούνται σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια όλων των βαρδιών.
«Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην είμαστε έτοιμοι, ακόμη και με ελλείψεις στο ΕΣΥ»
Σε ό, τι αφορά την εκπαίδευση των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, η κα. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην είναι έτοιμοι, ακόμη και με τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θέτουν την ασφάλεια των ασθενών πάνω από όλα και λαμβάνουν μέρος σε αυτήν την εκπαίδευση. Παρόμοια επιχειρησιακά σχέδια εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες, όπως ΟΑΕ, Κίνα, Ιαπωνία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ιταλία και Ισπανία, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.