Οι Ερασιτέχνες Αρχαιολόγοι της Ελλάδας: Εκείνοι που Αναζητούν Κρυμμένους Θησαυρούς

Οι Ερασιτέχνες Αρχαιολόγοι της Ελλάδας: Εκείνοι που Αναζητούν Κρυμμένους Θησαυρούς

Οι αναζητητές θησαυρών της Ελλάδας έχουν αντιμετωπίσει πολλές περιπέτειες κατά τη διάρκεια της αναζήτησή τους αλλά ευτυχώς έχουν γλυτώσει.

Στην Ελλάδα, το ένα πέμπτο του πληθυσμού είναι εγγεγραμμένο ως κυνηγοί θησαυρών! Πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα είναι εγγεγραμμένοι ως χρυσοθήρες που αναζητούν κυρίως χρυσές λίρες από την περίοδο της τουρκοκρατίας, της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου. Ένας κυνηγός θησαυρών που μίλησε στην κάμερα του MEGA ανέφερε: “Όποιος αναζητά, βρίσκει και συνήθως όταν κάποιος βρίσκει κάτι καλό, δεν το ανακοινώνει”.

Όσον αφορά το αντικείμενα των αναζητήσεων, ανέφερε: “Αν κάποιος επιθυμεί να απασχοληθεί σε επίπεδο χόμπι μπορεί να το ξεκινήσει με πολύ λίγα χρήματα, από 300 ευρώ. Ένας καλός ανιχνευτής μετάλλων κοστίζει από 1.350 ευρώ και άνω”.

Ο Παναγιώτης Ασιθιανάκης αποκάλυψε ότι ο εξοπλισμός του κοστίζει περισσότερο από 15 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, τονίζει ότι στην περίπτωση εύρεσης αρχαίων νομισμάτων θα πρέπει να ειδοποιηθεί η Εφορία Αρχαιοτήτων. Απέφυγε να προτείνει την αγορά χαρτών, λέγοντας πως είναι επικίνδυνο. Ο κ. Ασιθιανάκης αναφέρθηκε στο πρώτο θησαυρό που βρήκε ως “πανηγύρι”, καθώς περιείχε 1000 χρυσές λίρες. Σε ρωτήσεις σχετικά με το αν έχει αντιμετωπίσει κίνδυνο αναφέρθηκε ότι «Έχουμε αντιμετωπίσει αρκούδα, αλλά ευτυχώς γλυτώσαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ