Νοθεία λαδιού – Έδεσσα: Χειροπέδες σε 70χρονη στην Έδεσσα

Νοθεία λαδιού – Έδεσσα: Χειροπέδες σε 70χρονη στην Έδεσσα

Συλλήψεις για την παράνομη διάθεση αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδου συχνά συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα. Λίγο μετά τη σύλληψη ενός ατόμου στη Θεσσαλονίκη, σήμερα ανακοινώθηκε άλλη σύλληψη στην Έδεσσα. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί στην Έδεσσα έβαλαν χειροπέδες σε μια 70χρονη που πωλούσε σε λαϊκή αγορά ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, διαφημίζοντας το ως “εξαιρετικά παρθένο”. Η γυναίκα προσέφερε την κάθε 5λιτρη συσκευασία έναντι 20 ευρώ. Αρχικά κατασχέθηκαν 31 πλαστικά δοχεία 5 λίτρων και, στο σπίτι της, εντοπίστηκαν άλλα 668 πανομοιότυπα δοχεία. Συνολικά κατασχέθηκαν 699 δοχεία περιέχοντας 3.495 λίτρα ελαίου, τα οποία θα υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση από την Χημική Υπηρεσία.

Η 70χρονη οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας με απαγγελίες για το περιστατικό. Παρόμοια έγινε και με το άτομο που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας.

elaiolado

Χειροπέδες σε ζευγάρι που πωλούσε λάδι αμφιβόλου ποιότητας στη Θεσσαλονίκη

Ένα ζευγάρι στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη για την πώληση αμφιβόλου ποιότητας και γνησιότητας λαδιού. Οι δύο αυτοί ημεδαποί ηλικίας 39 και 33 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν για παράβαση νομοθεσίας που αφορά σε «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» και άλλους νόμους που έχουν σχέση με τα τρόφιμα και τη δημόσια υγεία.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα σε κοντινή απόσταση από τη λαϊκή αγορά της Κλεάνθους. Κατόπιν έλεγχου, κατασχέθηκαν 12 δοχεία λαδιού, 1 μπλοκ με σημειώσεις παραγγελιών και 22 χαρτάκια Post-it με στοιχεία επικοινωνίας τους.

ladi

Χημική εξέταση για τα κατασχεθέντα προϊόντα

Μετά από αίτημα της αστυνομίας, η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων και Τοξικών Ουσιών πρόσφερε δείγματα των κατασχεθέντων για εργαστηριακή εξέταση. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από την Αντιμετώπιση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Πώς γίνεται η νόθευση

Η νόθευση συνήθως γίνεται με σπορέλαιο β’ κατηγορίας και φυσικά χρωστικά έτσι ώστε να αλλοιώνονται το χρώμα και η ποικιλότητα και να δημιουργείται παραπλαίσιο προϊόντος. Τα θύματα είναι συνήθως ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι συνήθως δέχονται πωλήσεις στο σπίτι τους. Η διάθεση γίνεται κυρίως μέσω πωλήσεων πόρτα-πόρτα, κυρίως σε χωριά όπου ο κόσμος συνηθίζει να αγοράζει από πλανόδιους εμπόρους για διευκολύνσεις και οικονομία.

Το εμπόριο νοθευμένου ελαιολάδου αποτελεί έγκλημα που προκαλεί ανησυχία λόγω της αύξησης των τιμών του ελαιολάδου και αναμένεται να απασχολήσει τις ελληνικές Αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα, οι Αρχές συνέλαβαν έναν 37χρονο στη Σέρρες με νοθευμένο ελαιόλαδο στο αυτοκίνητό του, το οποίο κατά την έρευνα βρέθηκε να είναι σπορέλαιο με χρωστικές ουσίες. Ο 37χρονος ανέφερε ότι το ελαιόλαδο ήταν για προσωπική και οικογενειακή χρήση από μια ηλικιωμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ