ΝΟΚ: Αλλαγές στη Δόμηση Από την 1η Μαΐου

ΝΟΚ: Αλλαγές στη Δόμηση Από την 1η Μαΐου

Από την 1η Μαΐου, νέες κανονιστικές διατάξεις ισχύουν για την κατασκευή κτιρίων, μετά την τροποποίηση των κανόνων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η τροπολογία αποσκοπεί στη διόρθωση του νέου οικοδομικού κώδικα που ακολούθησε τις αποφάσεις του Ε΄τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα μπόνους ύψους κτιρίων. Σύμφωνα με τις αλλαγές, το επιπλέον ύψος κτιρίων περιορίζεται σε ορισμένες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία δεν επηρεάζει ιδιαίτερα περιοχές με υψηλό συντελεστή δόμησης, ενώ για περιοχές με χαμηλό συντελεστή, όπου συνήθως ανήκει και ένα μέρος του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, η εφαρμογή των μπόνους παραμένει σε ισχύ με περιορισμό στο επιπλέον ύψος.

Αμφισβήτηση από τον Δήμο της Κηφισιάς

Ο Δήμος της Κηφισιάς εκφράζει αντίθεση προς την εφαρμογή των μπόνους του ΝΟΚ, με τον Δήμαρχο κ. Ξυπολυτά να αιτεί εγκύκλιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Δήμος εξηγεί την αντίθεσή του και προς την πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή, ανακοινώνοντας περαιτέρω κινητοποιήσεις εναντίον οικοδομικών αδειών που θα εφαρμόζουν τους μπόνους του Οικοδομικού Κώδικα.

Στοιχεία Οικοδομικών Αδειών

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα κ. Νίκο Βρατσάνο, στην Κηφισιά έχουν εκδοθεί πάνω από 1.000 οικοδομικές άδειες τα τελευταία 7 χρόνια και ακόμη αναμένονται 388 εκκρεμούσες.

Ρύθμιση και Εφαρμογή

Η νέα ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου περιλαμβάνει περιορισμούς στην εφαρμογή των μπόνους ύψους για συγκεκριμένες περιοχές. Η τροπολογία αφορά τις αυξήσεις του συντελεστή δόμησης και του ύψους κτιρίων, ενώ δεν επηρεάζει τα άρθρα για επιπλέον ύψος πράσινων δωμάτων και ενεργειακή απόδοση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ