Νέο αντιβιοτικό που εξαφανίζει τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια: Μια καινοτομία που ανακοινώνεται

Νέο αντιβιοτικό που εξαφανίζει τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια: Μια καινοτομία που ανακοινώνεται

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο είδος αντιβιοτικού για να αντιμετωπίσουν τα ανθεκτικά στα υφιστάμενα φάρμακα βακτήρια, τα οποία αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και προκαλούν τον θάνατο πολλών ασθενών. Το νέο αντιβιοτικό, με την ονομασία zosurabalpin, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά του βακτηρίου Acinetobacter baumannii, το οποίο είναι ανθεκτικό σε μια κατηγορία αντιβιοτικών που ονομάζονται καρβαπενές.

Το Acinetobacter baumannii, γνωστό και ως CRAB, ήταν ανάμεσα στα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια προτεραιότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσε περίπου 8.500 μολύνσεις και 700 θανάτους το 2017, σύμφωνα με τα CDC. Το βακτήριο αυτό ευδοκιμεί σε ιατρικά περιβάλλοντα και προκαλεί έως και το 20% των λοιμώξεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας παγκοσμίως. Ως ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από λοιμώξεις από το CRAB αναφέρονται όσοι έχουν καθετήρα, αναπνευστήρα ή έχουν ανοιχτά χειρουργικά τραύματα.

Το zosurabalpin έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση των επιπέδων του Acinetobacter baumannii σε πνευμονικές λοιμώξεις που προκαλούνται από το συγκεκριμένο βακτήριο. Αποτρέπει επίσης τους θανάτους που συνδέονται με τη σηψαιμία που προέρχεται από το βακτήριο. Η αποτελεσματικότητά του βασίζεται στην ικανότητά του να διαταράσσει τη μεταφορά του λιποπολυσακχαρίτη (LPS) στην εξωτερική μεμβράνη των βακτηρίων, οδηγώντας στην εξαφάνισή τους.

Ένα σωρό λευκά χάπια πάνω σε μπλε τραπέζι

Μηχανισμός δράσης του αντιβιοτικού

Ο κ. Λόμπριτς, επικεφαλής έρευνας κατά μολυσματικών ασθενειών της Roche Pharma Research and Early Development, εξηγεί ότι το zosurabalpin στοχεύει τα βακτήρια Gram-αρνητικά, που περιβάλλονται από λιποπολυσακχαρίτη (LPS) που τα καθιστά ανθεκτικά. Η δράση του βασίζεται στην διατάραξη της μεταφοράς του LPS, οδηγώντας στη διάλυση των βακτηρίων.

Παρόλο που το zosurabalpin μόνο του δεν μπορεί να εξουδετερώσει την παγκόσμια απειλή της αντίστασης των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, η μοναδική του χημική δομή και ο τρόπος δράσης του ανοίγουν πιθανότητες για μελλοντικές προσπάθειες στοχοθέτησης παρόμοιων συστημάτων μεταφοράς σε άλλα βακτήρια.

Φιάλη με κάψουλες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ