Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” της Αθήνας, προκαλώντας ανησυχία και ερωτήματα για την ασφάλεια των ασθενών. Μια 72χρονη γυναίκα υπέστη σοβαρά εγκαύματα δεύτερου βαθμού κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης.
Εγκαύματα σε Χειρουργείο: Τι Συνέβη στο “Αλεξάνδρα”
Το συμβάν, όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η Υ.ΠΕ.), συνέβη την Πέμπτη, 25 Απριλίου. Αιτία φέρεται να είναι μια αιφνίδια αστοχία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση φλόγας εντός του χειρουργείου.
Η αντίδραση του προσωπικού φέρεται να ήταν άμεση. Η χειρουργική ομάδα και το νοσηλευτικό προσωπικό ενήργησαν άμεσα για να ελέγξουν την κατάσταση και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στην ασθενή. Μετά την αρχική εκτίμηση και αντιμετώπιση των εγκαυμάτων από πλαστικό χειρουργό, η ασθενής αναφέρθηκε ότι αφυπνίστηκε ομαλά, με σταθερά ζωτικά σημεία. Μεταφέρθηκε στην Ανάνηψη για στενή παρακολούθηση.
Η φροντίδα της 72χρονης ανατέθηκε σε τρεις εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες: γυναικολογική, πλαστική και αναισθησιολογική. Η κατάσταση της υγείας της παραμένει σταθερή.
Ένορκη Διοικητική Εξέταση και Διερεύνηση
Η 1η Υ.ΠΕ. προέβη άμεσα στην αναγγελία διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) με στόχο τη διερεύνηση των ακριβών συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό. Επιπλέον, ζητήθηκε η άμεση παράδοση του πλήρους φακέλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης. Αυτό αποσκοπεί στην εξακρίβωση τυχόν τεχνικών προβλημάτων ή παραλείψεων που οδήγησαν στην αστοχία.
Η Αντίδραση του Υπουργείου
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε το περιστατικό ως “απαράδεκτο”. Σε δήλωσή του, εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία της ασθενούς και ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:
- Έδωσε άμεση εντολή για ΕΔΕ με τη συνδρομή ειδικού εμπειρογνώμονα.
- Εξέφρασε ευχές για ταχεία ανάρρωση της ασθενούς.
- Δεσμεύτηκε για πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού.
- Δήλωσε ότι όποιος ευθύνεται θα λογοδοτήσει.
Ο υπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε ζητήματα ασφάλειας εντός των δημόσιων νοσοκομείων.
Πιθανή Αιτία και Προβληματισμοί
Αν και η επίσημη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φλόγα προήλθε από αστοχία σε τεχνικό εξοπλισμό. Πιθανολογείται ότι αυτός ο εξοπλισμός συνδέεται είτε με το σύστημα φωτισμού του χειρουργείου είτε με ηλεκτροχειρουργικά εργαλεία.
Η κρισιμότητα του περιστατικού επαναφέρει δυναμικά στην επικαιρότητα το θέμα της τακτικής συντήρησης και της αξιοπιστίας του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στις μονάδες υγείας. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών κατά τη διάρκεια ιατρικών πράξεων αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).