Δύο ηλικιωμένοι αδέρφια βρέθηκαν νεκροί σε σπίτι στη Ναύπακτο, μετά από φωτιά που ξέσπασε στην Παλαιοπαναγιά. Η 89χρονη γυναίκα και ο 84χρονος αδελφός της έμεναν μόνοι τους εκεί, μακριά από τον κόσμο. Τι ξεκίνησε σαν ατύχημα τώρα φέρνει πολλά ερωτήματα στις Αρχές, που κοιτάνε παντού για απαντήσεις.
Η φροντίδα που έγινε εξάρτηση
Η γυναίκα που τους πρόσεχε τα τελευταία δύο χρόνια βγήκε μπροστά και μίλησε στο Mega. Γνώριζε τα αδέρφια 23 χρόνια, από το ίδιο χωριό, με δεσμούς αίματος στην οικογένειά της. «Οι παππούδες δεν είχαν κανέναν. Κανείς δεν έμπαινε στο σπίτι τους, είχαν μόνο εμένα. Ήταν η οικογένειά μου», είπε εκείνη.
Ο 84χρονος την πίεζε να αφήσει τη δική της οικογένεια και να μείνει μέσα στο σπίτι. Προσέφερε την περιουσία του ως δόλωμα, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Περιγράφει τον άντρα σαν δύσκολο, με εκρήξεις θυμού, που μιλούσε συχνά για το τέλος.
Είχε πάει στην Αστυνομία και είχε πει για τις απειλές του. «Είχα καταθέσει στην Αστυνομία ότι έλεγε “θα βάλω φωτιά να σε κάψω και θα καώ κι εγώ”», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έβλεπε την αδελφή του σαν βάρος. Εκείνο το απόγευμα, φαίνεται, έκανε ακριβώς αυτό.
Η στιγμή της φωτιάς και τα κενά
Άνοιξε την πόρτα μετά τη φωτιά και πανικοβλήθηκε. Στο δωμάτιο του 84χρονου δεν είδε τίποτα αρχικά. Μετά, στο δωμάτιο της 89χρονης, τον βρήκε απανθρακωμένο στο κρεβάτι.
Βγήκε τρέχοντας και ζήτησε βοήθεια. Οι γείτονες κάλεσαν την Αστυνομία. Ο ανιψιός τους έμαθε τα νέα από εκείνη, που τηλεφώνησε από το κινητό του θείου του.
Είχε πάει στο σπίτι 20 μέρες πριν, χωρίς να ξέρει για την οικιακή βοηθό. Δεν την είχε δει ποτέ μέσα. Αυτό προσθέτει σκιές σε όσα γίνονταν εκεί.
Οι διαθήκες φέρνουν τα πράγματα σε αδιέξοδο. Βρέθηκαν πέντε συνολικά, με την πρώτη να κρίνεται πλαστή από γραφολογική εξέταση. Σε αυτήν, μέρος πήγαινε στον ανιψιό και το υπόλοιπο στην γυναίκα που φρόντιζε.
Οι άλλες τέσσερις εμφανίστηκαν έναν χρόνο μετά, δόθηκαν από μάρτυρα που είπε ότι τις πήρε από τον 84χρονο δυο μέρες πριν πεθάνει. Και στις τέσσερις, η περιουσία πηγαίνει όλη στην οικιακή βοηθό. Εκείνη λέει ότι δεν έχει πάρει τίποτα ακόμα, περιμένει γραφολόγο.
Το σπίτι σφραγίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ., αλλά κάποιος το παραβίασε. Βρέθηκαν 15 ανοιγμένοι χαρτοφύλακες, κλειδωμένοι πριν. Οι αυτοψίες δεν τέλειωσαν, αφού ξεκίνησε σαν ατύχημα.
Ένα μέλος της οικογένειας ζητάει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δουν τις σορούς με επιτροπή. Όλες οι διαθήκες αναφέρουν τον δικηγόρο του 84χρονου. Η Ναύπακτος και η υπόθεση αυτή κρύβουν πολλά, μακριά από απλό δυστύχημα.