Η πρόσφατη λειψυδρία αποκάλυψε τα ερείπια ενός χωριού που θυσιάστηκε για τη δημιουργία του ταμιευτήρα νερού στον Μόρνο
Οι συγκλονιστικές εικόνες του βυθισμένου χωριού Κάλλιο, το οποίο επανεμφανίστηκε μετά από πέντε δεκαετίες λόγω των χαμηλών επιπέδων της στάθμης των υδάτων στον Μόρνο, έχουν κεντρίσει την προσοχή διεθνώς. Η λειψυδρία, που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, έχει οδηγήσει στη μείωση ενός από τους κύριους ταμιευτήρες νερού που τροφοδοτούν την Αττική. Πλήθος διεθνών μέσων ενημέρωσης προβάλλει το θέμα, συνοδευόμενο από εντυπωσιακά πλάνα των ερειπίων που προκαλούν ανησυχία για το μέλλον της περιοχής. Μάλιστα, το σχολείο του Κάλλιο ήρθε και αυτό στην επιφάνεια, προσκαλώντας πρώην κατοίκους να ξαναζήσουν μνήμες από τη ζωή τους εκεί.
Ο Γιώργος Ιωσηφίδης, 60χρονος συνταξιούχος, μοιράζεται τη θλίψη του καθώς αναγνωρίζει τα ερείπια: «Βλέπετε τον πρώτο όροφο του διώροφου σπιτιού του πεθερού μου… και δίπλα είναι το σπίτι των ξαδέλφων μου». Η κατάσταση δείχνει ακόμη πιο σοβαρή σε περίπτωση που οι βροχές δεν έρθουν σύντομα. «Αν δεν βρέξει, η στάθμη θα συνεχίσει να πέφτει», επισημαίνει ο κ. Ιωσηφίδης, προειδοποιώντας για τις δυσοίωνες εξελίξεις.
Το χωριό Κάλλιο, το οποίο περιλάμβανε 80 σπίτια, μία εκκλησία και ένα σχολείο, έχει τώρα αποκαλυφθεί στα μάτια των προηγούμενων κατοίκων του, πολλοί από τους οποίους μιλούν για «εφιαλτική κατάσταση». Ο πρόεδρος της κοινότητας, Απόστολος Γεροδήμος, αναφέρει ότι «όσο περισσότερο πέφτει η στάθμη του νερού, τόσο περισσότερα κτίρια επανεμφανίζονται». Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ξηρασία αποκαλύπτει κτίρια: το 1993, σπίτια είχαν ξαναδεί το φως της ημέρας.
Φέτος, η Ελλάδα βιώνει την πιο θερμή περίοδο Ιουνίου και Ιουλίου που έχει καταγραφεί ποτέ. Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι η στάθμη του νερού στο φράγμα του Μόρνου μειώθηκε κατά 30%. Άλλοι ταμιευτήρες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, που περιλαμβάνει την Αθήνα, καταγράφουν επίσης σημαντική πτώση των επιπέδων νερού. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές αρχές έχουν εκδώσει έκκληση προς τα 3,7 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.